OPMAAT JONG

Een kinderpopconcert door VOF de Kunst met het boek De kerstboom spreekt van Paul van Loon als uitgangspunt. Zaterdag in Leiden (Stadsgehoorzaal), zondag in Amsterdam (Nieuwe de la Martheater), dinsdag in Dordrecht (Kunstmin), woensdag in Hoofddorp (de Meerse)....

Tournee

Jeugdtheaterschool ZH spelen zeven 'angstaanjagende, bonte, betoverende en koddige' volksverhalen, opgetekend door de Gebroeders Grimm. Grimmige sprookjes, zaterdag om 19.30 uur, zondag om 14.30 en 19.30 uur in Gouda (Schouwburg), 18 en 19 december in Alphen a/d Rijn (Parktheater).

In een barre winter zit een vader met zijn twee zonen gevangen op een ijsschots. Zullen ze overleven of verdrinken? Peter de Graef schreef Drijfijs, gebaseerd op een historisch verhaal, voor Huis a/d Amstel. Vanaf 10 jaar. Zondag in Den Bosch (Theater Bis), woensdag in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Stapelgek waren Medea en Jason op elkaar tot de ambitieuze Jason meer heil zag in een prinses. Medea neemt wraak door het liefste wat haar met Jason verbindt, te doden: haar kinderen. Theater Teneeter speelt de Griekse tragedie voor een publiek vanaf 14 jaar. Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag, zaterdag, zondag en woensdag in Nijmegen (Badhuis).

In een stationnetje aan de rand van de wereld wonen Sjef en Sjaan. Op een ochtend zit er een meisje met een grote koffer. Niemand weet waar ze vandaan komt of waar ze naar toe moet. Het Station (tekst Roel Adam, regie Liesbeth Coltof) is een voorstelling van Huis a/d Amstel. Vanaf 5 jaar. Zondag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), woensdag in Drachten (De Lawei).

Nog bij moeder gaat over Ot en Sien, die niet naar scholen mogen omdat ze te klein zijn. Maar hun spelletjes kunnen niet op tegen de verhalen over de Juf en school. Vanaf 4 jaar. Zaterdag in Heemskerk (De Cirkel), woensdag in Groningen (Kruithuis).

Hoe boks je als meisje van acht op tegen de herinnering aan je dode broertje? En tegen ouders die doen alsof het jongetje nog leeft? Hannah is een theatrale vertelling, geregisseerd door Inez Derksen. Vanaf 7 jaar. Vrijdag in Amsterdam (Ostadetheater), woensdag in Dordrecht (Kunstmin).

Amsterdam

In de ogen van anderen ben je op zoek naar jezelf. Dat weet iedereen die ooit 13 is geweest. Voor hen is Pumpkin, een voorstelling van het Muztheater over 'er tussenin zitten' en de hormonen die door lijf razen. Vrijdag in De Krakeling.

Sprookjes over de liefde is een voorstelling van Speeltheater Edam met acteurs, poppenspelers, poppen en muziek. Vanaf 6 jaar. Zondag in De Krakeling.

Het Nederlands Jeugd Strijkorkest bestaat uit jonge muzikanten. Zaterdag geven ze een Familieconcert in De Krakeling onder leiding van dirigent Johannes Leertouwer die vertelt over de componisten en de werken die worden gespeeld (onder meer het saxofoonconcert van Glazounov). Vanaf 8 jaar.

In een supermarkt pakken twee bediendes dozen uit. Maar in plaats van kiwi's en margarine zitten er muziekinstrumenten in. In de microfoon bij de kassa kan je ook zingen. Muzet Superet is een voorstelling van het Vlaamse Theater Luxemburg. Vanaf 5 jaar. Woensdag in de Krakeling.

Bergen op Zoom

Woensdag 16 december om 14.30 én 19 uur de voorstelling Pippi Langkous.

Brielle

Het Historisch Museum heet vanaf zaterdag 15 uur Boekie Boekie Museum waarin de kunstenaar Herman Helle een poëtische doolhof met vele deuren maakte, Dichters Deuren. Tot en met 28 maart.

Den Haag

In het Museon een monsterlijke tentoonstelling, Mythen en monsters. Met levensgrote reconstructies van mysterieuze schepsels, waarover soms al eeuwen verhalen de ronde doen. Tot en met 14 maart.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum elke woensdag- en zaterdagmiddag van 14 tot 16 uur (tot half januari) een kinderatelier, waar je een idee kan krijgen van de manier waarop Arent de Gelder ooit les kreeg van Rembrandt.

Hoofddorp

Cowboys gaat over helden op paarden en helden op sokken. Het leven is hard bij klapperende saloondeuren en klepperende paardenhoeven. Een productie van het Antwerpse Paleis met Loek Beumer en Peter Drost. Regie: Lidwien Roothaan. Vanaf 8 jaar. Vrijdag première in De Meerse.

Hoorn

In het Museum van de Twintigste Eeuw nog t/m 3 januari een tentoonstelling over Nijntje en andere boeken van Dick Bruna.

Leerdam

Ook Peter van Straaten, Marte Röling, Jan Sierhuis en Klaas Gubbels hebben tekeningen gemaakt toen ze nog jong waren. Jeugdwerk van bekende kunstenaars, samen met kunst van jongeren op De Koppoter voorbij in Museum Het Oude Raadhuis, t/m 6 januari.

Rotterdam

Pascale Platel, die voorheen deel uit maakte van Les Ballets de C. de la B., brengt een stand-up comedy voor iedereen vanaf zes jaar. De Koning van de Paprikachips, zondag om 15 uur in de Schouwburg.

Meer over