OPMAAT JONG

Luisteren naar spannende, leuke en ontroerende vertellingen. Of samen met een schrijver/tekenaar verhalen verzinnen of tekeningen maken. Dat kan tijdens het Meervaart Vertelfestival, dat op 2, 3 en 4 januari door de verbouwing niet in de Meervaart plaatsvindt maar in de Schippersschool, Meer en Vaart nr 1....

Amsterdam

Herkules is de nieuwe jongerenvoorstelling van Toneelgroep Amsterdam, gespeeld door twaalf jongeren van 15 tot 20 jaar. Een eigentijdse versie van de Herkules-mythe, geschreven door Oscar van Woensel, geregisseerd door Hein van der Heijden. Herkules, zoon van Zeus, krijgt van zijn stiefmoeder Hera twaalf onmogelijke, zware opdrachten. Van 29 december t/m 24 januari in het Transformatorhuis.

Doekje is een prinses, maar haar ouders zijn zo door en door slecht dat het goedhartige meisje zich van hen wil laten scheiden. De dochter van de boevenkoning van Theatergroep Wederzijds is een verrukkelijke voorstelling, inhangend tussen sprookje en crimi. Vanaf 8 jaar. Op 2 en 3 januari in De Krakeling.

Loek Beumer en Peter Drost vechten als twee absurdistische heertjes met goed en kwaad in Tien Geboden. Hun dwaze gesprekken zijn hoogst amusant. Lidwien Roothaan regisseert. Vanaf 10 jaar. Op 4, 5 en 6 januari in De Brakke Grond.

Den Haag

Dit jaar brengt de Haagse Jeugdtheaterschool Rabarber het toneelstuk Matilda naar het boek van Roald Dahl. Maya Bouma speelt de kwaadaardige juffrouw Bulstronk die alle kinderen haat en speciaal het slimme meisje Matilda. Vanaf 6 jaar. Van 26 t/m 30 december om 14.30 én 19.30 uur en op 31 december om 19.30 uur in Theater a/h Spui.

Hans van den Boom mengt in Venetië en Tom theater op een originele manier met televisiebeelden. Vanaf 8 jaar. Speciale kerstvoorstellingen op 24, 27 en 28 december in het Stellatheater (Kerkstraat 11).

Eindhoven

Move is een 'jongeren(dans)musical' over jongeren die dromen van een carrière in het theater, de audities, de teleurstellingen en de triomfen. Een co-productie van de Eindhovense Stadsschouwburg en Stichting Theaterplan in de regie van Mons de Goede. Van 2 t/m 20 januari in de Stadsschouwburg. Première op 3 januari.

Haarlem

Traditiegetrouw wordt vandaag in het Frans Hals Museum het kerstverhaal voorgelezen door Cees Grotenhuis, temidden van schilderijen met de geboorte van Christus. Aanvang 13.30 uur. Tevens heeft het museum op 24 en 26 december een kinderwandeling uitgezet met vragen en opdrachten.

Leiden

Het stripfiguur Kuifje figureert als gids op de tentoonstelling Naar Tibet met Kuifje in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Naast de originele tekeningen die Hergé maakte voor het stripalbum 'Kuifje in Tibet', zijn originele gebedsmolens, reliekschrijnen, rolschilderingen en dodenboeken te zien. Samen moeten ze inzicht geven in het landschap, het klimaat, de cultuur en de geschiedenis van Tibet. Tot en met 3 augustus.

Rotterdam

In de kindergalerie van het Museum voor Volkenkunde een tentoonstelling van vijftig schuddebollen uit de verzameling van Korrie van der Meer, afkomstig uit alle werelddelen. Een schuddebol is een bol met water waarin het begint te sneeuwen zodra je hem op zijn kop houdt. Tot en met 1 maart.

Tijdens de 'Negende Rotterdamse Pianodriedaagse' een openbare groepsles en eerste pianoles aan bezoekende kinderen door Caecilia Andriessen en een kindermatinee met Saint-Saëns ('Le carnaval des animaux'), 28 december vanaf 09.30 uur in De Doelen. Een kindermatinee Van Bach tot Joplin op 29 december om 12.30 uur.

Utrecht

Arthur en Olivier zijn vrienden, maar als de een kakelt over meiden, is de ander niet geïnteresseerd. Sneeuwstorm gaat over vriendschap. Het is het eerste avondvullende toneelstuk van jeugdboekenschrijfster Veronica Hazelhoff. Vanaf 10 jaar. Tot en met 4 januari dagelijks in De Paardenkathedraal.

Stichting Xynix met 'De Tweeling' een opera voor kinderen, 4 januari om 11 en om 14 uur in Vredenburg.

Tournee

Het overbekende sprookje van Assepoes, het verschoppelingetje dat verandert in een prinses, oogt in de toneelversie van Theater Teneeter als nieuw. Heleen Verburg schreef een klinkende tekst. Vanaf 6 jaar. Op 26 december in Dordrecht (Kunstmin), 27 december in Zaltbommel (De Poorterij), 29 en 30 december in Utrecht (Stadsschouwburg).

In Scrooge van Dickens wordt het verhaal van de harteloze Scrooge verteld met muziek en poppenspel. Ondanks het Engels toch vanaf 8 jaar. Op 24, 26 en 27 december in Amsterdam (Van Ostadetheater), 2 en 3 januari in Utrecht (Blauwe Zaal).

In een geheimzinnig kasteel woont de zieke Collin alleen tussen grote mensen. Dat verandert als zijn nichtje Mary bij hen komt wonen. De Geheime Tuin is een vrolijke, poëtische musical, gebaseerd op het gelijknamige boek. Vanaf 7 jaar. Op 27 december in Culemborg (De Fransche School), 28 december in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 2 januari in Drachten (De Lawei), 3 januari in Sittard (Sirkeltheater).

Over dromen gaat de muzikale familievoorstelling van Theatergroep Maccus, Axel en Agnes. In de tekst van Roel Adam klinkt de echo van Strindbergs 'Droomspel'. Vanaf 8 jaar. Op 26, 27, 29 en 30 december in Amsterdam (De Brakke Grond), 28 december in Zwijndrecht (De Uitstek), 2 januari in Apeldoorn (Orpheus), 3 januari in Zwolle (Odeon), 4 januari in Enschede (Twentse Schouwburg).

De opera Boris Godoenov van Moesorgski gaat over de verwikkelingen aan het hof van de Russische tsaar. Als altijd vertolkt Frank Groothof alle rollen. De tekst is van Imme Dros. Op 26 december in Alkmaar (De Vest), 27 december in Roosendaal (De Kring), 30 december in Zaandam (De Speeldoos).

Vijftig leerlingen van Jeugdtheaterschool Zuid Holland spelen en zingen in De Rode Ballon, een musical voor de hele familie. Vanaf 6 jaar. Op 26 en 27 december in Amsterdam (De Krakeling), 28 december in Tiel (Agnietenhof), 30 december in Nijmegen (De Lindenbergh), op 2, 3 en 4 januari in Den Haag (Diligentia).

Meer over