OPMAAT JONG

Blauw Bloed is een muziektheatervoorstelling van Het Filiaal over een koningskind dat wordt geboren in een land zo leeg dat het lijkt of God het is vergeten....

Tournee

In De muts van de man zonder hoofd komt een groepje vrienden vreemde mensen en dingen tegen: een blauwe olifant, inboorlingen en twee ruzieënde kunstogen. Moniek Merkx regisseerde en bewerkte een tekst van Daniil Charms voor Theater Artemis. Vanaf 6 jaar. Zaterdag in Tilburg (De Vorst), zondag in Utrecht (Blauwe Zaal), woensdag in Drachten (De Lawei).

Hoe boks je als meisje van acht op tegen de herinnering aan je dode broertje? Hannah is een theatrale vertelling, geregisseerd door Inez Derksen. Vanaf 7 jaar. Zondag en maandag in Amsterdam (de Brakke Grond), woensdag in Tilburg (Schouwburg).

Twee aan twee zitten ze in de cel, beschuldigd van moord op een kind. Zelf zijn ze nog niet eens volwassen, ze zitten opgescheept met elkaar en met hun verleden. Overkill is een voorstelling van het Syndicaat. Vanaf 12 jaar. Vanavond in Amsterdam (Fijnhouttheater), maandag in Utrecht (Festival de Opkomst).

De aankoop van een wit schilderij wordt het breekijzer in een hechte vriendschap tussen drie mannen. Kunst is een briljant geschreven komedie van Yasmina Reza door Theater Teneeter. Vanaf 16 jaar. Vanavond in Emmeloord (Theater 't Voorhuys), vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), woensdag in Nijmegen (Het Badhuis).

In een barre winter zit een vader met zijn twee zonen gevangen op een ijsschots. Overleven ze of zullen ze verdrinken? Drijfijs door Huis a/d Amstel. Vanaf 10 jaar. Vandaag in Amsterdam (Huis a/d Amstel Theater), vrijdag in Laren (Singer), zaterdag in Spijkenisse (De Stoep).

Hakim houdt van smoesjes, kinderen houden van smoesjes. Dus maakte Hakim voor kinderen vanaf 4 jaar het programma Smoesjes, met muziek en dans en smoesjes. Vandaag in Rotterdam (Bibliotheektheater), zaterdag in Winterswijk (Cultureel Centrum), zondag in Sittard (Stadsschouwburg), 28 oktober in Oosterhout (De Bussel).

Lichtjes uit de zee is een voorstelling van Virga Lipman over een vuurtorenwachter die bang is van water. Hij kan niet weg, hij moet zorgen voor licht. Vanaf 4 jaar. Donderdag in Apeldoorn (Orpheus), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), zondag in Voorburg (De Tobbe), woensdag in Den Haag (Volksbuurtmuseum).

Danny kan alleen door schreeuwen en vechten zijn doodsangst bezweren, Roberta is een harde meid. Ze lopen elkaar tegen het lijf in een café. Danny & Roberta is een spetterende voorstelling voor jongeren van het Muztheater. Zondag in Utrecht (Akademietheater), woensdag in Almere (De Roestbak).

Amsterdam

Nog t/m zondag in De Krakeling de jubileumvoorstelling De Aftrap over de perikelen van een juniorvoetbalteam in de kleedkamer, vlak voor de wedstrijd. Een tekst van Bas Zuyderland wordt gespeeld door 12 kinderen tussen de 9 en 14 jaar in de regie van Eric Vliegenberg. Bij wijze van voorprogramma treden elke dag verhalenvertellers op met vertellingen uit verre landen.

Basis van de voorstelling 'Het mooiste lied van de wereld' door theatergroep Vrolijke Troep vormen vertaalde en bewerkte liederen van Schubert, Moesorgski, Milhaud en Bernstein. De componist wil het mooiste lied van de wereld schrijven. Eerst lukt dat niet, totdat hij kinderen zijn liedjes hoort zingen. Zondag om 11.30 en 14.15 uur in de Beurs van Berlage.

Den Haag

De keizer van slag is een klanktheatervoorstelling (vanaf 6 jaar) door Terra Incognita. Een keizer laat zijn blinde zoon achter in het bos, waar hij wordt opgevoed door de dieren. Jaren later staat hij weer oog in oog met zijn vader. Vandaag, vrijdag en zondag om 14.30 uur in Theater Zeebelt.

Het Kinderboekenmuseum, dat is ondergebracht in het Letterkundig Museum, is vanaf deze week ook geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Er zijn prentenboeken en voorleesboeken en er het winkeltje van meneer Pen uit 'Pluk van de Petteflet'.

Dordrecht

Het Klein Dordts Muziektheater bewerkte de opera King Arthur van Purcell voor iedereen vanaf 12 jaar. Met poppen, koor en orkest. Op 23, 24, 28, 30 en 31 oktober in het Ketelhuis van de Energiecentrale ENECO aan de Noordendijk. Kaartverkoop via Schouwburg Kunstmin.

Enschede

Alba, een meisje tussen barbie en beha, is in het verkeerde gezin geboren, liever had ze bij de buren willen wonen. Flessenpost van Jeugdtheater Sonnevanck, regie: Flora Verbrugge. Vanaf 8 jaar. Vandaag en zondag in Theater Sonnevanck.

Wat moet een misdadig koningspaar met een doodgoed dochtertje? Het meisje is haar leven niet zeker, vooral niet als haar vader zijn zinnen heeft gezet op een goed hart. De dochter van de boevenkoning van Wederzijds is een opgetogen komedie over de misdaad. Vanaf 8 jaar. Zaterdag in de Twentse Schouwburg.

Leiden

In het Koninklijk Penningkabinet worden vandaag t/m zondag, dagelijks tussen 13 en 16 uur verhalen verteld over het Italië van 500 jaar geleden i.v.m. de tentoonstelling Portretpenningen uit de Italiaanse Renaissance.

Rotterdam

In een hutje aan zee leven Piggelmee en zijn vrouw van de wind. Ze zijn gelukkig. Tot Piggelmee een bijzonder visje vangt dat wensen vervult. Piggelmee wordt vrijdag, zaterdag en zondag in Jeugdtheater Hofplein gespeeld in een bewerking van Harrie Jekkers en Koos Meinderts. Vanaf 4 jaar.

Meer over