Opmaat jong

Tournee..

Een meisje is vermoord, de dader is spoorloos. Maar dat is niet het enige mysterie in Maanvirus (9+) van Theater Artemis, tekst en regie Moniek Merkx. Zaterdag in Etten-Leur (De Nobelaer), zondag in Tilburg (De Vorst).

Van slapen ga je dromen en in een droom doe je rare dingen. Slaapzaken (3+), een dansvoorstelling voor kleuters. Zondag in Leiden (LAKtheater), woensdag in Culemborg (De Fransche School).

Frank Groothof zette Verdi's opera Fidelio (8+) naar zijn hand. Vrijdag in Oosterhout (De Bussel), zaterdag in Amersfoort (De Flint), zondag in Middelburg (Schouwburg), woensdag in Leeuwarden (De Harmonie).

In plaats van één vader heeft Else-Marie er zeven. Ze schaamt zich dood als ze haar van school komen halen. Theater Terra herneemt Zeven Vadertjes (4+). Zaterdag in Wassenaar (Warenar), zondag in Rotterdam (Theater Zuidplein).

Koen is een jongen die niet wil deugen. Hij is de held in H!T (7+), een rockopera door Theater Artemis met drie acteurs en live muziek. Zaterdag in Oss (De Lievekamp), zondag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), woensdag in Drachten (De Lawei).

Bonte is een grondspecialist. Niemand weet zoveel van zand. Tot hij de vondst van zijn leven doet. Grondmonsters (3+) door Cees Brandt. Zaterdag in Drachten (De Lawei), zondag in Leeuwarden (De Harmonie), woensdag in Rijswijk (Schouwburg).

Een meisje beleeft de dolste avonturen terwijl ze bladert in een metershoog prentenboek. Ik teken wat ik wil door het Speeltheater. Zaterdag en zondag in Amstelveen (Poppentheater), woensdag in Den Helder (Kampagne).

Amstelveen

Straf (12+) is muziektheater van Theater Maccus over jongeren achter slot en grendel. Vrijdag in Griffioen.

Amsterdam

Gast//arbeider is de nieuwe jongerenproductie van Toneelgroep Amsterdam i.s.m. de Melkweg, De Engelenbak en de Stadsschouwburg. Karim Traïdia regisseerde dertien jongeren tussen 15 en 18 jaar. Tot groot ongenoegen van de dorpsjongens vallen alle meisjes in hun dorp voor die nieuwe Griekse jongen. Vanavond t/m 24 maart in de Melkweg; première op 16 maart; 28 maart t/m 8 april in De Engelenbak.

In het Ostade Theater van 15 t/m 31 maart het interculturele Babel Festival. Op 16 en 17 maart Don't hit mama met 'Hier ben ik' (12+); zondagmiddag Samba Salad met 'Zingen zonder Zijwieltjes' (4-7 jaar) en woensdagmiddag Faruk Dikici met 'Gigi' (2-6 jaar).

Een Indiaans meisje weet dat zij ooit een groot leider zal worden. Hoe moet ze haar stam overtuigen? De Vuurdoop (9+) is een nieuwe voorstelling van Inez Derksen. Vrijdag en zaterdag in De Krakeling.

Vijf jongeren proberen zich overeind te houden in een kille, ongeïnteresseerde wereld. Huis a/d Amstel spiegelde zich aan de werkelijkheid in 5. Geen Sprookje (12+), regie Liesbeth Coltof. Zaterdag in Huis a/d Amsteltheater.

Met de musici van het filmorkest Max Tak vertelt René Groothof een verhaal van Peter Vos over het paradijs, liefde, dood en fantasie. De Dromer (6+). Zondag in Nieuwe de la Mar Theater.

Ze heten Vosje 1, 2 en 3, de kinderen van het koningspaar dat uit het sprookjesboek is verjaagd. Eindelijk ontdekken ze waar hun ouders zijn gebleven. Vosje (4+) is een muzikaal sprookje van Theatergroep Wederzijds. Woensdag in De Krakeling.

Met vier spelers hebben drie regisseurs elk hun eigen toneelaflevering gemaakt over eenzaamheid en alleen zijn. Twee keer met tekst, een keer alleen met muziek. Scheur (14+) door Het Syndicaat, vanavond in De Krakeling, vrijdag in Het Gasthuis.

Het Kindermuseum in het Tropenmuseum is veranderd in een Afrikaans paleis, met schatten uit het Ashantikoninkrijk. Onder begeleiding brengen de kinderen het paleis tot leven met dans en trommelboodschappen. Paleisgeheimen, voor onbepaalde tijd.

Zondag in het Concertgebouw om 13.30 en 15.30 uur Nootsignaal, een kinderconcert met een tekst van Carry Slee, verteld door Elles van den Berg. Met medewerking van de familie Mirando op gitaar, viool, piano, contrabas en Bokki Vink op cymbaal.

Haarlem

In een oerwoud van afval wonen twee verwilderde mannen. Als ze een baby vinden openbaart zich een oerdrift tot verzorgen. Loot/Bonheur met Kabaal (6+), zondag in De Toneelschuur.

Leeuwarden

In het Princessehof bouwen kinderen aan een stad van klei die helemaal zal voldoen aan hun eigen wensen. Stad in aanbouw! zal groeien tot en met 20 april, waarna op 21 april de officiële opening is.

Rotterdam

Het lied van Don Quichot is de voorjaarsproductie van Jeugdtheater Hofplein. Een jongen in Peru denkt Don Quichot te zijn en reist met een schrijver van dorp tot dorp. Vanavond t/m 6 mei in het Hofpleintheater.

Utrecht

Over een dorp en de mensen die er wonen laat Peter Zegveld van alles zien en horen in Ons Dorp (6+), een voorstelling met objecten, projectie, animatie en veel actie. Zondag in de Stadsschouwburg.

Meer over