Opkomst bij verkiezingen Algerije laag

De Algerijnse bevolking heeft donderdag voor het eerst in zeven jaar lokale vertegenwoordigers gekozen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken bedroeg de opkomst om zes uur 's middags 55.7 procent, twee uur voor het sluiten van de stembureaus....

AFP, Reuters, AP

ALGIERS

Het verboden Islamitische Heilsfront (FIS) had tot een boycot van de gemeentelijke en regionale verkiezingen opgeroepen. In totaal hadden 84 duizend Algerijnen (uit 37 niet-islamistische partijen, drie allianties en 428 onafhankelijke lijsten) zich kandidaat gesteld voor vijftienduizend zetels. De uitslagen worden vandaag verwacht.

De islamitische regeringspartij Beweging van een Samenleving voor Vrede (MSP) en de oppositiepartij RCD lieten echter weten te twijfelen aan de eerlijkheid van de verkiezingen. 'Het gaat heel slecht', aldus de MSP.

President Zéroual had de verkiezingen van tevoren aangemerkt als de laatste fase van de herstructurering van Algerije - na de presidentsverkiezingen van 1995 die in een zege van Zéroual uitmondden, het referendum over de grondwet van vorig jaar en de parlementsverkiezingen van afgelopen juni die door Zérouals RND werden gewonnen.

De RND (Nationale Democratische Bundeling) zal waarschijnlijk ook meerderheden verwerven in de meer dan 1500 gemeenteraden en in de 48 provinciale besturen. Uit deze organen wordt tweederde van de tweede kamer van het Algerijnse parlement samengesteld, de Nationale Raad. Daardoor kan Zéroual verzekerd zijn van de loyaliteit van deze Raad, die de wetten die door de Assemblée zijn aangenomen met driekwart meerderheid moet goedkeuren.

Zéroual noemde de verkiezingen gisteren een 'historische gebeurtenis die deel uitmaakt van het totaal aan maatregelen die tot een beëindiging van de crisis moeten leiden'. Maar vooral jongeren waren er nauwelijks toe te bewegen hun stem uit te brengen. 'Het zal me werk noch een woning opleveren', zei de 28-jarige Yusif.

Tijdens de verkiezingen van donderdag werden geen belangrijke incidenten gemeld. Wel gaf de organisatie Reporters sans Frontières (RSF) een communiqué uit waarin zij de Algerijnse autoriteiten 'opnieuw' verwijt journalisten bij hun werk te hinderen. RSF wijst er onder meer op dat buitenlandse journalisten niet in staat worden gesteld vrij te reizen en dat de Algerijnse pers is 'gemuilkorfd'.

Meer over