Opknappen oude Haagse wijken op losse schroeven

De achterbuurten van Den Haag blijven waarschijnlijk zitten met gapende gaten en verloederde gebouwen als gevolg van het debacle bij woningcorporatie Vestia.

AMSTERDAM - Vestia zou zo'n 800 miljoen euro in probleemwijken investeren, blijkt uit een overzicht dat wethouder Marnix Norder van Volkshuisvesting dinsdag naar de Haagse gemeenteraad heeft gestuurd. Als dat geld uitblijft, staan ruim dertig projecten oftewel ongeveer vierduizend woningen waarbij Vestia in Den Haag betrokken was op losse schroeven. Het gaat voornamelijk om projecten in de vier Haagse Vogelaarwijken, verloederde buurten die de laatste jaren juist stevig werden gerenoveerd.

Een belangrijk voorbeeld is een groot braakliggend terrein in Moerwijk-Oost. Het slechtste stukje van de buurt is er gesloopt om plaats te maken voor eengezinswoningen. In die woningen zouden veelal mensen uit die buurt gaan wonen die inmiddels een redelijk inkomen hebben. Hun aanwezigheid moest de leefbaarheid van de wijk flink optrekken. Vestia heeft het project afgeblazen.

Het gaat niet alleen om huizen. Ook een havo/vwo-school en een sportcampus in Zuidwest Den Haag komen er voorlopig niet, en er wordt geen conciërge aangesteld om overlast tegen te gaan bij flats.

Vestia, met negentigduizend woningen de grootste woningcorporatie van Nederland, is vooral actief in Rotterdam en Den Haag. Vorig jaar kwam de club in grote financiële problemen doordat een corrupte kasbeheerder driftig speculeerde met derivaten, complexe financiële producten. De schade bedraagt mogelijk 1,6 miljard euro.

Om orde op zaken te stellen moet Vestia van toezichthouder CFV proberen onder alle geplande investeringen uit te komen. Demissionair minister Liesbeth Spies, verantwoordelijk voor Volkshuisvesting, onderschrijft die conclusie.

Wethouder Norder zegt dat hij hard op zoek is naar andere woningcorporaties en particuliere projectontwikkelaars die de projecten kunnen overnemen. 'Maar de corporaties zitten vaak al tot hun nek in de onrendabele projecten, en bij marktpartijen krijg je daar natuurlijk per definitie niemand voor.'

Daarom is Norder 'echt boos' op de Spies die in zijn ogen 'alleen maar bezig is met het financiële probleem van Vestia en totaal geen oog lijkt te hebben voor volkshuisvesting'.

Spies moet van Norder veel meer doen om de rekening voor het financiële debacle af te wenden op de banken die de derivaten verkocht hebben. 'En minister De Jager van Financiën moet zich ook veel actiever opstellen om banken tot de verantwoording te roepen.' Het ministerie verwijst naar de brief die Spies eind april naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin staat dat Vestia voor eind mei tot een deal met de banken moet zijn gekomen. Pas dan kan volgens Spies 'duidelijk worden hoe het met Vestia verder gaat' en dus met de bouwprojecten.

undefined

Meer over