Opiniestuk Obama: Europa en VS zijn elkaars trouwste bondgenoten

President Barack Obama roept in een opiniestuk in de Volkskrant de Europese bondgenoten op de NAVO nieuw leven in te blazen. Vandaag begint in Lissabon de tweedaagse NAVO-top.

Barack Obama Beeld epa
Barack ObamaBeeld epa

Lissabon vormt deze week de entourage voor twee ontmoetingen tussen de Verenigde Staten en Europa: de NAVO-top en het reguliere overleg tussen de VS en de Europese Unie. Met trots kan ik zeggen dat ik als president al zes keer Europa heb bezocht. Dit weerspiegelt een wezenskenmerk van de Amerikaanse buitenlandse politiek. Onze relatie met onze Europese bondgenoten is een hoeksteen van onze internationale politiek en een motor van de mondiale samenwerking.

Met geen andere regio delen de VS zo veel waarden, belangen en doelstellingen. De transatlantische handel schept miljoenen banen in de VS en Europa en vormt de grondslag van onze gezamenlijke inspanningen voor de wederopleving van de wereldeconomie.

Terreuraanvallen
Als een alliantie van democratische naties verzekert de NAVO onze collectieve veiligheid en biedt ze extra steun aan jonge democratieën. Europa en de VS werken samen om de proliferatie van kernwapens te verhinderen, het vredesoverleg in het Midden-Oosten te bevorderen en de klimaatverandering het hoofd te bieden. En zoals de recent verhoogde staat van paraatheid in Europa aantoont, alsook het verijdelde complot om meerdere explosieven tot ontploffing te brengen op transatlantische vrachtvluchten, staan we in constante verbinding met elkaar om terreuraanvallen te voorkomen.

Simpel gezegd: we zijn elkaars nauwste bondgenoten. Europa noch Amerika is in z'n eentje opgewassen tegen de uitdagingen van onze tijd. Deze topontmoetingen bieden de gelegenheid om onze samenwerking verder te verdiepen en zeker te stellen dat de NAVO - het succesrijkste bondgenootschap in de geschiedenis - in deze eeuw even relevant blijft als ze was in de vorige. Daarom hebben we in Lissabon een veelomvattende agenda.

Lees de volledige brief vandaag in de Volkskrant

undefined

Meer over