Ophef: Michelle Obama luncht in Tibetiaans restaurant in China

Michelle Obama heeft vandaag geluncht in een Tibetaans restaurant in de Chinese stad Chengdu. Daarmee gaf de Amerikaanse first lady aanleiding tot een stroom berichten in de Chinese sociale media over de veronderstelde politieke betekenis van deze keuze.

Michelle Obama in het Tibetiaanse restaurant. Beeld reuters
Michelle Obama in het Tibetiaanse restaurant.Beeld reuters

Michelle Obama sloot gisteren een bezoek van een week aan China af. Doel van de reis was het aanhalen van de culturele banden tussen Amerika en China.

Volgens een Amerikaanse woordvoerder wilde ze in de zuidwestelijke provincie Sichuan Tibetanen ontmoeten. 'Tibetanen zijn een belangrijke minderheidsgroep en is er een omvangrijke Tibetaanse gemeenschap in Sichuan', aldus de zegsman. Vanwege Obama's belangstelling voor de rechten van minderheden in China werd gekozen voor een Tibetaans restaurant.

Witte sjaal
Bij de ingang van het restaurant liet Obama een rij gebedsmolens draaien. Tibetaanse studenten gaven haar een traditionele witte sjaal. Ze kreeg Tibetaanse gerechten voorgeschoteld, waaronder een pasteitje met yakvlees en gekookte yak-spareribs.

Chinese internetgebruikers interpreteerden de lunch als een nauwelijks verhulde politieke boodschap. 'Dit is bedoeld om duidelijk te maken dat de VS de politieke ontwikkelingen in Tibet nauwkeurig volgen', schreef iemand. 'Als het de bedoeling is om China de les te lezen, kun je dan nog zeggen dat de reis van de Amerikaanse first lady een onschuldig reisje is?'

Peking heeft herhaaldelijk kritiek geleverd op de Amerikaanse steun voor de dalai lama, de in ballingschap levende geestelijk leider van de Tibetanen. Voor de Chinese regering is hij een wolf in schaapskleren. President Obama had vorige maand een ontmoeting met de dalai lama. China beschouwde dat als een inmenging in zijn binnenlandse aangelegenheden.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over