NieuwsISWAP

Opgeëiste aanslag op Franse hulpverleners in Niger bewijst: IS steeds nadrukkelijker aanwezig in Noordwest-Afrika

Islamitische Staat in West-Afrika (ISWAP) eist de aanslag op die vorige maand zes Franse hulpverleners en hun lokale gids en chauffeur het leven kostte in Niger. De verklaring van de terreurgroep werd donderdag verspreid door SITE Intelligence Group, een website die terroristische activiteiten bijhoudt.

De kisten van de zes Franse hulpverleners die omkwamen bij de aanslag op 8 augustus. Beeld AFP
De kisten van de zes Franse hulpverleners die omkwamen bij de aanslag op 8 augustus.Beeld AFP

De Franse hulpverleners werkten voor de internationale hulpgroep Acted. Samen met hun lokale begeleiders waren ze op 8 augustus op een uitje in een giraffenreservaat in de regio Koure, 70 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Niamey toen zij door schutters op motorfietsen onder vuur werden genomen.

De aanslag werd gepleegd door de West-Afrikaanse tak van Islamitische Staat (ISWAP) die zich in 2016 afsplitste van de Nigeriaanse terreurorganisatie Boko Haram. Daarna klom de groep in rap tempo op tot de actiefste terreurorganisatie in de Sahel-regio. ISWAP strijdt nu om de titel voor dodelijkste en afschrikwekkendste terreurgroep met Boko Haram in het Noorden van Nigeria, Islamitische Staat in de Grotere Sahara (ISGS) en diverse aan Al Qaida gelieerde bewegingen.

Vrijwel wekelijks pleegt ISWAP aanslagen in de regio om zijn aanwezigheid te benadrukken. Dinsdag vielen nog 8 doden en 20 gewonden bij een aanslag in Noord-Nigeria. Eind augustus claimde de organisatie de moord op 14 dorpelingen in Kameroen bij het meer van Tsjaad, nadat zij de voedseltoevoer voor de extremisten hadden geblokkeerd.

Oprukkende terreur

Niger gold lang als een redelijk veilige haven te midden van de instabiele buurlanden Libië, Mali en de regio rond het meer van Tsjaad, waar Boko Haram al ruim een decennium terreur zaait. Sinds drie jaar is de islamitische terreur uit Mali en Libië echter overgewaaid naar Niger en Burkina Faso. Nu rukt die ook verder op richting West-Afrika; Nigeria, Ghana, Benin en ook Senegal. Het aantal terreurdoden in de regio is vorig jaar vervijfvoudigd en ruim een miljoen inwoners zijn op de vlucht geslagen in de grensregio tussen Mali, Niger en Burkina Faso.

Na de militaire machtsgreep in Mali vorige maand op 18 augustus, is de vrees toegenomen dat terreurgroepen nog meer vrij spel krijgen in het al vrijwel wetteloze land. De coupplegers hebben omringende landen echter verzekerd dat de veiligheidssituatie niet hoeft te leiden onder de politieke crisis in het land. ‘De staat functioneert gewoon en we gaan door met de samenwerking met de Franse legermacht Barkhane en de VN om terrorisme te bestrijden’, zo verzekerde kolonel Ismail Wague, zegsman is van de militaire junta, afgelopen weekeind nog.

Dinsdag heeft de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse landen (ECOWAS), die de grenzen met Mali volledig heeft afgesloten na de militaire coup, de militaire junta onder druk gezet om binnen een week een civiele overgangsregering te installeren. De militaire junta lijkt vooralsnog niet te zwichten, maar belooft binnen anderhalf jaar nieuwe verkiezingen te organiseren.

LEES VERDER

Islamitische Staat heeft de aanslag op een militaire basis in Niger opgeëist waarbij afgelopen donderdag zeker 89 slachtoffers zijn gevallen.

Smokkelaars die zich laten beschermen door jihadisten. Jihadisten die garen spinnen bij etnische conflicten. De Sahel is een nieuwe inkomstenbron voor IS en Al Qaida. Staat hier de wieg van een nieuw jihadistisch machtscentrum?

Meer over