Opening glazen pad boven afgrond Grand Canyon

PHOENIX (ANP) - Een soort glazen hoefijzer dat boven een 1220 meter diepe afgrond van de Amerikaanse Grand Canyon hangt, is officieel geopend, zo meldden Amerikaanse media dinsdagavond. Het bouwwerk heet 'Skywalk'. Het reikt ruim twintig meter over de rand van de rotsformaties.

Vanaf 28 maart kan het gewone publiek terecht bij de jongste toeristische attractie. Toegang: 25 dollar ofwel bijna negentien euro.

De uiteinden van het 'hoefijzer' steken bijna 15 meter in de rotswand als houvast. Over het deels glazen wandelpad kunnen maximaal 120 bezoekers tegelijk het ravijn aanschouwen. Voormalig astronaut Edwin ,,Buzz'' Aldrin, vorige week nog op bezoek in Nederland, had als ,,Tweede Mens op de Maan'' de eer de eerste officiële stappen te zetten op het platform.

Toeristen trekpleister

Het glazen wandelpad is in drie jaar tijd gebouwd in het reservaat van de Hualapai-indianen, circa 270 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad van de staat Arizona, Phoenix. De indianen hopen dat toeristen er werk en inkomsten komen bieden. De streek is arm en biedt nauwelijks werkgelegenheid.

Toeristen die de Grand Canyon bezoeken gingen tot dusverre naar plaatsen ruim 130 kilometer oostelijker. Toch hebben sommige Hualapai-indianen geklaagd over het project. Het zou sacrale grond ontheiligen.

De bouw werd gefinancierd door een zakenman uit Las Vegas, David Jin, die in ruil een percentage van de winst krijgt. Het glazen wandelpad boven het ravijn moet een aardbeving met de enorme kracht van 8,0 op de schaal van Richter en windsnelheden van meer dan 160 kilometer per uur moeiteloos kunnen doorstaan.

Meer over