Openbare vmbo stuurt docente naar huis wegens weigeren hand

Een docente van het Vader Rijn College in Utrecht is door het bestuur gevraagd thuis te blijven, nadat ze had besloten mannen voortaan geen hand meer te geven....

Van onze verslaggever Michiel de Hoog

De docente, Marokkaanse en moslima, werkte al een jaar op de vmbo-school, zonder moeite te hebben om mannen de hand te schudden. Vorige week maandag verraste ze de schoolleiding met haar nieuwe koers. Ze deelde alle docenten in een e-mail mee mannen om godsdienstige redenen mannen geen hand meer te geven.

De school verzocht de docente na een gesprek om zich ziek te melden, waaraan ze gehoor gaf. Ze wil wel blijven werken aan het Vader Rijn College.

Directeur Bart Engbers meent dat docenten geen politieke of godsdienstige stelling behoren uit te dragen, ‘juist omdat een openbare school een terrein van lieve vrede moet zijn als het gaat om godsdienst en politiek.’ De school legt de zaak nu voor aan de Commissie Gelijke Behandeling, om te zien of hij daarin gelijk heeft.

Eerder dit jaar stelde de commissie een aanstaande leerling van een ROC-beroepsopleiding in Utrecht die mannen geen hand wilde geven in het gelijk, onder voorwaarde dat de leerling ook vrouwen geen hand zou moeten geven. Dan zou ze zich niet schuldig maken aan discriminatie van mannen.

Volgens advocaat Wilco Brussee, die het ROC in deze zaak vertegenwoordigde, is de kans groot dat de commissie ook nu de docente in het gelijk zal stellen. ‘Mogelijk met dezelfde, bijzondere argumentatie.’ Volgens hem kan het wel meespelen dat het Vader Rijn College een openbare school is. Mogelijk speelt ook mee dat een docent voorbeeldgedrag hoort te tonen.

Overigens zal de school zich van een eventuele afwijzing van haar beleid door de commissie weinig gelegen laten liggen. ‘Wij willen niet van onze lijn afwijken’, zegt directeur Engbers.

Meer over