NieuwsBolsonaro

Openbare aanklagers willen aanstelling zoon Bolsonaro als ambassadeur VS blokkeren

Openbare aanklagers in Brazilië hebben maandag een rechterlijk bevel uitgeschreven om te voorkomen dat de zoon van president Jair Bolsonaro ambassadeur wordt in de Verenigde Staten. Eduardo Bolsonaro heeft geen ervaring als diplomaat, wat hem volgens de aanklagers ongeschikt maakt voor de functie. 

Eduardo Bolsonaro, zoon van president Jair Bolsonaro wil ambassadeur worden in de Verenigde Staten.Beeld REUTERS

De aanklagers willen dat kandidaten zonder diplomatieke ervaring die in aanmerking komen voor een functie als ambassadeur relevante internationale ervaring hebben en minstens drie jaar in het buitenland hebben gewerkt voor de Braziliaanse overheid. Tegelijkertijd schreven de aanklagers ook een nieuw wetsvoorstel uit tegen nepotisme in het openbaar bestuur van Brazilië. 

President Jair Bolsonaro verdedigde de geplande aanstelling van zijn zoon als ambassadeur door te zeggen dat Eduardo goed bevriend is met de familie van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat zou de betrekkingen tussen de landen verbeteren. Maar zelfs een deel van zijn eigen achterban keurt de aanstelling af; ze zien het als een belediging voor de ervaren groep diplomaten die hun overheid tot zijn beschikking heeft.

Meer over