Openbare aanklagers VS zijn vooral blank en man

Officieren van justitie zijn in de VS overwegend blank. In twee derde van de staten waar een openbare aanklager wordt gekozen, is geen enkele zwarte aanklager te bekennen. Dit blijkt uit een studie die dinsdag is gepubliceerd. De studie toont aan dat het vooral blanken zijn die beslissen over het aanklagen van verdachten. Zoals blanke agenten die in de fout gaan tegen zwarte verdachten.

Protest bij het Witte Huis tegen het niet vervolgen van de blanke agent Darrell Wilson. Beeld epa
Protest bij het Witte Huis tegen het niet vervolgen van de blanke agent Darrell Wilson.Beeld epa

In tegenstelling tot de politie, heeft de scheve samenstelling van het OM in veel van de vijftig staten de laatste jaren nauwelijks aandacht gekregen. Uit de studie van de vrouwenorganisatie Women Donors Netwerk blijkt dat maar liefst 95 procent van de bijna 2.500 gekozen aanklagers in 2014 blank was.

Van hen was 79 procent man. Slechts vier procent van de officieren van justitie was een man uit een minderheidsgroep. Ter vergelijking: blanke mannen maken 31 procent uit van de Amerikaanse bevolking.

Van Amerika's vijftig staten, hebben vijftien geen enkele gekozen openbare aanklager afkomstig uit een minderheidsgroep. Het gaat onder andere om Colorado, Connecticut, Delaware, Idaho, Maine, Montana, Nebraska, en New Jersey. In twee staten, Kentucky and Missouri, was slechts één van de ruim honderd aanklagers een niet-blanke officier van justitie.

Dit is opmerkelijk omdat Missouri veel zwarte inwoners telt. In deze staat werd vorig jaar de 18-jarige zwarte Michael Brown doodgeschoten door een blanke agent. Het besluit van de blanke openbare aanklager in St. Louis, Robert P. McCulloch, leidde toen tot rellen in het stadje Ferguson en protesten elders in de VS.

Wantrouwen

Niet in alle staten kan de officier van justitie door de kiezers worden gekozen. Volgens Melba Pearson, advocaat en president van de belangenorganisatie van zwarte aanklagers, zorgt de ongelijke verdeling ervoor dat minderheden het justitiële systeem al jaren wantrouwen. 'Ze moeten iemand zien die op hen lijkt', zegt Pearson in The New York Times. 'Als je een rechtszaal binnenloopt en niemand ziet eruit als jij, denk je dan dat je eerlijk wordt behandeld?'

Direct na het besluit van een jury in Missouri om een blanke agent niet aan te klagen, werd er in diverse steden gedemonstreerd. Zoals hier in Oakland, Californië. Beeld ap
Direct na het besluit van een jury in Missouri om een blanke agent niet aan te klagen, werd er in diverse steden gedemonstreerd. Zoals hier in Oakland, Californië.Beeld ap
Meer over