Openbaar leven in Griekenland ligt een dag stil

Ambtenaren staken uit protest tegen bezuinigingen.Meerderheid van Grieken staat niet achter acties...

Van onze verslaggeefster Leen Vervaeke

AMSTERDAM In Griekenland bleven woensdag veel scholen, rechtbanken en ministeries dicht als gevolg van een 24-uursstaking in de publieke sector. Ziekenhuizen werkten met een minimale bezetting, vlieg- en treinverkeer lagen zo goed als stil. De staking was de eerste grote actie in Griekenland tegen de maatregelen waarmee de regering de dramatische economische situatie probeert te redden.

Zonder die maatregelen – waaronder de bevriezing van salarissen, de verhoging van de pensioenleeftijd en hogere belastingen – dreigt voor Griekenland een bankroet. Daar hadden de stakers woensdag echter geen oren naar. ‘Het waren niet de werknemers die al het geld hebben verspild, het waren de hoge bazen’, zei Alexandros Potamitis, een 57-jarige gepensioneerde koopvaardijschipper. ‘Zij moeten het teruggeven.’

De meerderheid van de Grieken steunde de staking niet. Zij vinden dat de werknemers in de publieke sector, met hun lichte werklast en zeer begeerde baangarantie, geen recht van klagen hebben. Bovendien is 65 procent van de Grieken ervan doordrongen dat de economische maatregelen onvermijdelijk zijn, blijkt uit een peiling.

De demonstraties in Athene en Thessaloniki bleven dan ook relatief klein, met een opkomst van enkele duizenden vakbondsleden en gepensioneerden. Ook het aantal stakers – volgens de vakbonden 70 procent van het overheidspersoneel – was voor een staaklustig land als Griekenland niet bijzonder hoog.

‘In deze economische situatie moet iedereen iets opofferen’, zei Athina Igoumenidi (32). ‘Anders raken we niet uit de problemen.’ Zelf werkt Igoumenidi in de privésector, waar niet werd gestaakt. Haar moeder, lerares op de middelbare school, staakte evenmin. ‘Net als ruim de helft van haar collega’s. De school was woensdag gewoon open.’

Premier Papandreou zei woensdag niet te zullen buigen. De dag daarvoor eindigden de wekenlange boerenblokkades, zonder grote concessies van de regering aan de landbouwers. Maar het stakingsseizoen is nog niet voorbij. De vakbonden van publieke sector en privésector kondigden een gezamenlijke staking aan voor 24 februari.

Meer over