Open tuinen

Tuinen kijken is een soort volksvermaak geworden. Niet de open tuinen, onderhouden door tuinlieden, maar de privé-tuinen waarvan de eigenaren pas na lang aandringen de hekken hebben geopend....

Het bekijken van tuinen lijkt op deze manier soms op een vergelijkend warenonderzoek. Dan zijn er nog de mensen die goede adviezen geven: 'Als u in die zichtas nu eens een beeld plaatst en die grote kastanjeboom kapt'.

Bij zulk bezoek vragen tuineigenaren zich af waarom ze in hemelsnaam hun tuin openstellen. De eigenaren werken zich uit de naad om hun tuin zo mooi mogelijk te hebben op de open dag. Ze spitten, zaaien en stekken al weken van te voren. Het duurt jaren om een tuin zo mooi te krijgen dat hij 'open' kan, want er moet wel wat te zien zijn: een schitterende border, bogen vol rozen of een romantische tuinkamer.

Aan het eind van de dag hebben de eigenaren hun tuin voor de rest van het jaar weer voor zichzelf en zullen de bezoekers geïn spireerd in eigen tuin aan het werk gaan, in de hoop eens zelf hun tuin open te kunnen stellen.

Meer over