Open Kloosterdag trekt duizenden mensen

NIJMEGEN (ANP) - De derde Open Kloosterdag heeft zondag duizenden mensen getrokken. Een inventarisatie van het bezoek aan 29 kloosters en andere religieuze gemeenschappen leerde dat 16.000 mensen daar inzicht hadden proberen te kijgen in het leven van kloosterlingen.

Dat meldde de woordvoerster van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR), de organisatie van de mannelijke en vrouwelijke religieuzen in Nederland. Aan de Open Kloosterdag namen ongeveer negentig kloosters en religieuze groepen deel. Bezoekers konden met kloosterlingen praten over hun eigen levensroeping, mediteren, dia- of zelfs PowerPoint-presentaties volgen of zich door het gebouw laten rondleiden. Ook waren er vespervieringen of andere religieuze plechtigheden.

Monumentale abdijen

Zoals bij de twee vorige keren waren de monumentale abdijen in trek. Negenhonderd mensen kwamen naar de Paulusabdij van de benedictijnen in Oosterhout. De monniken daar verhuizen over enkele maanden naar een zorgcentrum in Teteringen en maken plaats voor de lekengemeenschap Chemin Neuf, een religieuze organisatie die in 1973 in de Franse stad Lyon is ontstaan. Naar de Sint Willibrordabdij in Doetinchem, eveneens van de benedictijnen, kwamen vijfhonderd mensen. Enkele jonge monniken vertelden daar over hun roeping voor het kloosterleven.

De zusters Augustinessen van Sint Monica in Hilversum zagen 432 mensen binnenkomen, die onder meer een atelier van een van de zusters konden bewonderen. De franciscanen in het Noord-Brabrantse stadje Megen, ook de twee vorige kloosterdagen in trek, verwelkomden vierhonderd bezoekers. In Udenhout konden mensen bij de communiteit van de Fraters van Tilburg praten met vluchtelingen die door de kloosterlingen worden opgevangen en met hen discussiëren over het Nederlandse asielbeleid.

Sommige kloosters hadden er bewust voor gekozen het aantal bezoekers beperkt te houden om hun een uitgebreid programma te kunnen voorschotelen. Zo hadden de zusters franciscanessen in Bennebroek slechts plaats voor honderd mensen. Zoveel mensen hadden zich maandag al gemeld, zodat verscheidenen moesten worden teleurgesteld.

Meer over