Opel verdacht van geknoei met subsidies

Het Duitse autoconcern Opel wordt door de Duitse justitie verdacht van het knoeien met subsidiegelden. De verdenking tegen het Duitse concern maakt deel uit van een omvangrijk corruptieschandaal....

DPA

AMSTERDAM

Het openbaar ministerie in Darmstadt heeft in een radiogesprek maandag bevestigd dat het onderzoek zich ook tegen Opel richt. De autofabrikant uit Rüsselheim heeft de beschuldigingen van de hand gewezen.

De beschuldigingen hebben betrekking op overheidsgelden die zijn aangewend voor de nieuwbouw van een fabriek in Eisenach. Daarbij zou Opel van zowel de nationale overheid als de overheid van de deelstaat onrechtmatig miljoenen hebben ontvangen.

In de bouw van de fabriek waar nu 2000 arbeiders werken, heeft Opel in totaal 1 miljard mark geïnvesteerd. Daarvan komen 250 miljoen mark uit publieke middelen.

De fabriek in Eisenach werd eerder in verband gebracht met de corruptiezaak, zoals drie doorgaans goed geïnformeerde Duitse bladen het afgelopen weekeinde al meldden.

Opel-directeur Enderle zou destijds zijn villa in Wiesbaden door het bouwconcern Hochtief hebben laten opknappen waarbij hij zelf slechts een deel heeft betaald. De rest is door Opel betaald via vervalste rekeningen, zo is het vermoeden. Hochtief heeft voor de bouw in Eisenach een lucratief contract weten af te sluiten. De Opel-directeur, die inmiddels met verlof is, heeft ontkend. De affaire heeft een 'enorme omvang' gekregen, zo zei het hoofd van de afdeling misdaad van de politie in Rüsselheim. 'Een zaak van deze afmetingen is bij ons en ook bij andere afdelingen tot nu toe nog niet bekend.'

Ongeveer 200 personen in en rond Opel worden van onfrisse praktijken verdacht. De dochteronderneming van het Amerikaanse concern General Motors, de grootste autofabrikant ter wereld, kreeg vorig jaar mei al vermoedens dat er iets loos was.

Een serie onderzoeken door de recherche in heel Duitsland plus een uitgebreide controle door Opel binnen het eigen bedrijf, bracht in september belangrijk bewijsmateriaal boven water. Vijftien medewerkers konden vervolgens vertrekken. Momenteel staan nog veertig medewerkers van Opel op de zwarte lijst, waaronder enkele hooggeplaatste functionarissen.

Meer over