Nieuwsoliedeal

Opec+ krijgt olieprijs niet echt omhoog

Het oliekartel Opec en Rusland, samen Opec+, zijn het eens geworden over de grootste productiebeperking van olie ooit. Maar toch was de beperking niet waar de markt op gehoopt had.

Een gemaskerde bewaker voor het kantoor van OPEC in Wenen.
 Beeld EPA
Een gemaskerde bewaker voor het kantoor van OPEC in Wenen.Beeld EPA

Eerder op de dag was de prijs van een vat olie (Brent kwaliteit) flink gestegen in de hoop op een flinke productievermindering, maar na het bekend worden van de deal verdween een deel van die prijsstijging weer, om uit te komen rond 33 dollar.

Opec en Rusland hebben besloten hun dagelijkse olieproductie met 10 miljoen vaten te verminderen. Zo willen ze de olieprijs stutten, die door de uitbraak van covid-19 korte tijd zelfs onder de 25 dollar was gedoken. Analisten zeggen dat een dubbel zo grote beperking nodig zou zijn om de prijs te stabiliseren. De Amerikaanse president Trump, die enkele dagen voor de Opec-bijeenkomst had gebeld met de leiders van Saoedi-Arabië en Rusland, had gesuggereerd dat er een grotere productiebeperking zou komen, tot 15 miljoen vaten per dag. De Amerikaanse olieanalist John Kilduff zei tegen persbureau Reuters: ‘Ze hadden op dit moment bergen moeten verzetten, maar ze verzetten slechts een heuvel.’

Volgens Iran, een van de leden van Opec, geldt de nu afgesproken productiemaatregel slechts voor twee maanden. Daarna wordt ze weer versoepeld. Het akkoord is broos, omdat de grootste olieproducent ter wereld, de Verenigde Staten, niet deelneemt. Dat kan ook haast niet anders, want de Amerikaanse regering heeft geen zeggenschap over het doen en laten van oliemaatschappijen. Maar het is juist de Amerikaanse olieproductie die al jarenlang elke poging van Opec en zijn vrienden om de prijs omhoog te krijgen, frustreert.

Vrijdag komen de landen van de G20 bijeen in een videoconferentie. Die bijeenkomst, onder voorzitterschap van Saoedi-Arabië, zal ook gaan over olie. Mogelijk besluiten de olie-importerende landen meer olie op te kopen om die op te slaan. Voor zover daartoe nog ruimte is, want de opslagplaatsen zitten al grotendeels vol.

Olieprijzenslag dwingt Amerika voor het eerst naar vergadering Opec+
De halvering van de olieprijs trekt wereldwijd een spoor van vernieling. Rusland en Saoedi-Arabië vechten elkaar de tent uit, alle olie-opslag zit tjokvol. Kan de Opec met Rusland en suprise guest Amerika daar nog iets aan doen?

Meer over