OPEC houdt zich nog halfjaar in

De vereniging van olieproducerende landen OPEC zal de productiebeperkingen die in maart zijn afgesproken waarschijnlijk voortzetten na de halfjaarlijkse bijeenkomst die woensdag begint in Wenen....

Verschillende vertegenwoordigders van de elf lidstaten hebben al laten weten niet extra te willen profiteren van de sindsdien verdubbelde olieprijs met het verhogen van hun olieproductie.

Sinds maart wordt de organisatie weer bijna net zo serieus genomen als tijdens de jaren zeventig toen OPEC de olieprijs door zelfgekozen productiebeperkingen opjoeg van 10 dollar tot ruim 50 dollar per vat.

Na de afspraken van maart dit jaar is de olieprijs gestegen van een dieptepunt van 10 dollar tot inmiddels ruim 23 dollar per vat. En dat alles omdat het samenwerkingsverband overeenkwam de productie te verminderen met 2,1 miljoen vaten per dag - de elf OPEC-landen produceerden op dat moment 26 miljoen vaten per dag, tweevijfde van de wereldproductie.

De vrijwillige productiebeperking zal waarschijnlijk nog een half jaar worden voortgezet, zodat in die periode de wereldwijde voorraden kunnen worden afgebouwd die vorig jaar de val van de olieprijs veroorzaakten.

Het kartel zal echter moeten waken voor een té hoge olieprijs - en de huidige prijs is al hoger dan de streefprijs van 20 dollar die OPEC deze zomer verkondigde. Niet alleen zal dit spanning zetten op het samenwerkingsverband, omdat vooral de armere lidstaten worden verleid zelfstandig de olieproductie te verhogen. Ook schiet de OPEC zichzelf in de voet als een te hoge olieprijs een domper zet op de economische groei in de afzetlanden.

'Het zal zich ontvouwen als Griekse tragedie', zegt Leo Drollas van Londense centrum voor Wereld Energie Studies tegen persbureau Reuters. 'We kennen het verhaal en uiteindelijk wordt het huilen voor OPEC. De wereldvraag wordt minder en de vraag naar niet-OPEC olie wordt groter.'

De gevolgen van de hogere olieprijs zijn nu al merkbaar in hogere benzine en gasprijzen, en economen vrezen dat de inflatie zal worden aangewakkerd.

'Als de olieprijs een jaar lang op dit niveau blijft, zal de Europese inflatie één procentpunt stijgen', aldus Jens-Uwe Waechter van Deutsche Bank in Frankfurt.

Meer over