OPCW: laatste chemische wapens weg uit Syrië

Syrië heeft de laatste acht procent van zijn chemische wapenarsenaal overhandigd aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Den Haag.

De Syrische stad Kafr Zeita zou dit jaar negen keer zijn aangevallen met vaten chloorgas. Beeld reuters
De Syrische stad Kafr Zeita zou dit jaar negen keer zijn aangevallen met vaten chloorgas.Beeld reuters

In een eerste reactie noemde de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans de verwijdering van de laatste chemische wapens goed nieuws. Het biedt 'in deze treurige en ellendige situatie een klein beetje hoop', aldus de bewindsman vanuit Luxemburg, waar hij op werkbezoek is.

Veel Syriërs hebben er echter weinig aan, zei Timmermans verder. De helft van de bevolking is immers gevlucht.

De minister wees er ook op dat waakzaamheid is geboden. Het risico van wapens met chloorgas is volgens hem nog altijd aanwezig.

Vernietigingsproces
De Syrische regering stemde vorig jaar herfst in met de vernietiging van zijn chemische wapens om zo de dreiging van luchtaanvallen door de Verenigde Staten af te wenden. De maatregel volgde na een grootschalige chemische aanval op een door rebellen gecontroleerde buitenwijk van Damascus. Daarbij kwamen meer dan duizend mensen om het leven.

De deadline voor de vernietiging van alle Syrische chemische wapens is vastgesteld op 30 juni. De gevaarlijke wapens worden door Deense en Noorse schepen opgehaald uit Syrië. Een Amerikaans schip zal ze vervolgens naar zee brengen om ze daar te vernietigen. Italië stelt een haven beschikbaar waar de wapens van schip gewisseld kunnen worden.

Het Deense marineschip HDMS is betrokken bij de verwijdering van chemische wapens uit Syrië. Beeld afp
Het Deense marineschip HDMS is betrokken bij de verwijdering van chemische wapens uit Syrië.Beeld afp

Chloorgas
Volgens het hoofd van de OPCW, Ahmet Uzumcu, is het niet zeker dat er nu helemaal geen chemische wapens meer in Syrië aanwezig zijn.

Vorige week bracht de OPCW naar buiten dat waarschijnlijk systematisch chloorgas is gebruikt als wapen bij een aantal aanvallen. Daarover liet de organisatie vandaag weten dat het middel niet op de lijst met chemische wapens staat, maar dat het gebruik ervan ontoelaatbaar is.

Volgens het Syrische Netwerk voor Mensenrechten heeft de regering van Bashar al-Assad alleen al dit jaar 26 gifgasaanvallen uitgevoerd op tien locaties. Bij die aanvallen zouden 25 mensen om het leven zijn gekomen en 825 gewonden zijn gevallen. In het gebied rond Hama, ten noorden van Homs, zouden volgens de mensenrechtenactivisten drie plaatsen zijn gebombardeerd met vaten vol gifgas. De stad Kfar Zeita zou tussen 11 april en 22 mei maar liefst negen keer zijn gebombardeerd met chloorgas.

Gezamenlijke missie
De OPCW en de Verenigde Naties hebben een gezamenlijke missie in Syrië om de chemische wapens in te zamelen en te laten vernietigen. De missie, de eerste ooit om een land in oorlog van chemische wapens te ontdoen, staat onder leiding van de Nederlandse diplomate Sigrid Kaag.

Onderstaande beelden, die als schokkend kunnen worden ervaren, zouden wijzen op recent gebruik van chloorgas in Kafr Zeita. De beelden kunnen niet onafhankelijk geverifieerd worden.

Een jongen die volgens activisten getroffen is door een aanval met chloorgas in Telminnes wordt vlakbij de grens met Turkije behandeld. Beeld reuters
Een jongen die volgens activisten getroffen is door een aanval met chloorgas in Telminnes wordt vlakbij de grens met Turkije behandeld.Beeld reuters
Meer over