OPCW: derde chemische wapens Syrië verwijderd

De Syrische regering heeft een derde van haar arsenaal chemische wapens van Syrisch grondgebied verwijderd. Dat heeft de Nederlandse Sigrid Kaag vandaag op Twitter gezegd. Kaag is de chef van de missie van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) die het toezicht op de vernietiging van het arsenaal tot taak heeft.

Het Amerikaanse schip Cape Ray in de haven van het Spaanse Rota. Het schip moet helpen met het verwijderen van de chemische wapenvoorraad van Syrië. Beeld ap
Het Amerikaanse schip Cape Ray in de haven van het Spaanse Rota. Het schip moet helpen met het verwijderen van de chemische wapenvoorraad van Syrië.Beeld ap

Als Syrië dit tempo doorzet, kan het in juni al zijn chemische wapentuig hebben verwijderd, gelooft Kaag. De Syrische regering beloofde afgelopen najaar dat deze deadline in juni gehaald kon worden.

In januari zijn twee partijen gifstoffen in de Syrische havenstad Latakia ingescheept en weggevoerd. Een derde partij volgde vorige maand. De operatie ligt achter op schema, en analisten betwijfelen of het tijdverlies kan worden goedgemaakt.

Aanval
Syrische rebellen claimden gisteren dat het regeringsleger opnieuw chemische wapens heeft ingezet. Op gezag van medische bronnen hebben ze vastgesteld dat minstens vier rebellen door gifgas zijn gedood in de plaats Adra, vlakbij de hoofdstad Damascus. De bewering kan niet worden gecontroleerd door onafhankelijke waarnemers.

Volgens het bericht hebben militairen gifgas in een tunnel laten lopen waarin rebellen van het zogeheten 'Leger van Islam' zaten verscholen. Naast de vier doden, zouden 20 mensen gewond zijn geraakt, zo laten oppositiebronnen weten.

Het regime van president Bashar al-Assad heeft vorig jaar september toegezegd al zijn chemische wapens op te geven. Dat gebeurde nadat een VN-team had geconstateerd dat in de burgeroorlog dergelijke wapens zijn ingezet, met fatale gevolgen voor honderden mensen.

De onderzoekers van de VN mochten alleen vaststellen óf chemische wapens zijn gebruikt, niet welk kamp dat op zijn geweten heeft.

Sigrid Kaag, chef van de missie die chemische wapens uit Syrië moet verwijderen. Beeld afp
Sigrid Kaag, chef van de missie die chemische wapens uit Syrië moet verwijderen.Beeld afp
Meer over