Opbrengst beursgang slechts deels voor Manchester United

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOOST PIJPKER

AMSTERDAM - Voetbalclub Manchester United wil binnenkort terug naar de beurs. De eigenaar, de Amerikaanse familie Glazer, denkt door de verkoop van iets meer dan 10 procent van de aandelen zo'n 190 miljoen pond (245 miljoen euro) op te halen. Een deel van dat bedrag wil ze gebruiken om de enorme schuldenlast van de club terug te dringen. Dit tot woede van de supporters.

Dat de eigenaars de voetbalclub opnieuw naar de beurs wilden brengen, was al bekend; maandagavond werden ook de hoeveelheid aandelen en de prijs openbaar: de familie van zakenman Malcolm Glazer wil ruim 16,7 miljoen aandelen verkopen op de beurs van New York, voor een prijs van tussen de 16 en 20 dollar per stuk, omgerekend 13 en 16 euro.

Manchester United ging in 1991 al eens naar de beurs - toen in Londen - maar werd daar in 2005 door Glazer afgehaald, nadat deze ruim 75 procent van de aandelen had gekocht. Een maand daarna bemachtigde hij ook het resterende kwart van de aandelen, waardoor hij voor 790 miljoen pond eigenaar werd van de club.

Het grootste deel van het aankoopbedrag bracht Glazer bijeen door het afsluiten van leningen, met de eigendommen van de club als onderpand, wat de voetbalclub een schuld van ongeveer 500 miljoen pond opleverde. Het resterende bedrag leende de Amerikaan met zijn familiebedrijf, ook eigenaar van het American footballteam Tampa Bay Buccaneers, tegen hoge rente bij een drietal hedgefondsen, een lening waarvoor Manchester United níét aansprakelijk is.

Hoewel de voetbalclub sindsdien voor meer dan een half miljard pond aan rente, aflossing en administratiekosten betaalde, is de schuld nog steeds ruim 420 miljoen pond, meldt The Guardian. Wel betaalden de Glazers hun lening van 220 miljoen pond in het najaar van 2010 af. Hoe zij aan dat geld zijn gekomen, is onbekend.

Met de opbrengsten van de beursgang wil de familie nu de helft van de schuld van 'The Red Devils' aflossen. Volgens eerdere berichten zou de volledige opbrengst van de beursgang worden besteed aan het verminderen van de schuldenlast, maar in de gisteravond gepubliceerde verklaring is dit plots teruggebracht tot de helft van de verwachte verdiensten, 95 miljoen pond.

De andere helft gaat volgens persbureau Reuters naar de Glazers. Dit leidde tot woedende reacties van de supporters van de Britse topclub. Volgens de Manchester United Supporters Trust (MUST) is de beursgang slechts een extra manier om de club uit te melken.

'Dit heeft niets te maken met voordelen voor Manchester United en is voor de Glazers niet meer dan een manier om snel geld te verdienen, ten koste van onze voetbalclub', aldus Duncan Drasdo, directeur van de stichting. 'Zij hebben ons inmiddels ruim 550 miljoen pond gekost en nu geven ze ons opnieuw een klap in het gezicht door de helft van de opbrengst op te eisen.'

Het is niet de eerste keer dat de aanhang van Manchester United Glazer verwijt dat hij de club leeghaalt. Ruim twee jaar geleden bleken Glazers zes kinderen ieder zo'n 1,7 miljoen pond uit de clubkas te hebben geleend tegen de helft van de rente die banken op dat moment vroegen. Daardoor nam de schuld van de club met nog zo'n 10 miljoen toe, wat voor de supporters aanleiding was het vertrek van de Glazers te eisen.

undefined

Meer over