op zoek naar een espagnolet

Wat voor espagnolet zouden jullie gehad willen hebben, vraagt de aannemer. Geen idee, bestaat daar dan keus in?, luidt de wedervraag....

We gaan op expeditie. (Voor wie niet weet wat een espagnolet is: het is het hefboompje dat een staaf in beweging brengt waardoor een tuindeur of raam gesloten kan worden. Ook leverbaar met slot.)

Een uitstervend onderdeeltje uit het assortiment hang- en sluitwerk? Niets is minder waar, zo wordt ons duidelijk bij de firma Weijntjes. Want de nieuwbouw is rijk aan aan tuin- en terrasdeuren die wel gewapend moeten worden tegen inbraak. En in grote steden zou je niet veilig kunnen leven als je de ramen op de begane grond niet hermetisch zou kunnen afsluiten.

Het lastige bij hang- en sluitwerk is dat de verbeelding dood valt, zodra je de catalogus openslaat. Daarin regent het ventilatieroosters, scharnieren, deurklinken, deurbeslag, sloten en sleutels. En espagnoletten. Het gaat dan ook vooral om het voelen: hoe ligt een klink in de hand, wat draait prettig en wat niet?

Nooit hadden we ons gerealiseerd dat ook in dit segment sprake is van mode. Na tuurlijk, er zijn mensen die voor hun nostalgische boerderij vallen voor smeedijzeren exemplaren, vol op in de krul, maar het lijkt me de marge. Roestvrij staal, en dan vooral geborsteld waardoor er een matte glans over het metaal ligt, blijft ijzersterk.

Als romantisch alternatief is volgens Weijntjes een verroest espagnolet in opkomst, die het goed doet bij de plattelandsuitstraling die sommigen aan hun optrekje willen geven. We zien het voor ons: een verweerde paneeldeur, waarop een stevig verroest plak beslag en dito espagnolet zijn bevestigd. Maar dan wel met een eigentijdse, geöliede techniek.

Uniek in het Weijntjes-assortiment - en ook dat hadden we op eigen gezag niet uit de catalogus weten te plukken - is een replica van een jaren-dertiglijn klinken en espagnoletten. De firma noemt het zelf het tonmodel vanwege het houten kokertje rondom de handgreep. Het succes daar van ligt voor de hand. Nu er in Vi nex-land zo veel jaren-dertighuizen zijn gekopieerd, kan het hang- en sluitwerk niet achterblijven. Er is zelfs hoop voor een model uit de jaren veertig, waar de kruk bestaat uit bakeliet.

Intussen zijn we overtuigd dat het hang- en sluitwerk geen sluitpost meer is. Want als alles in het huis gedesigned is, kan een fatsoenlijke klink niet achterblijven. Waar dan - in het geval van het tonmodel - een prijs van 63 euro tegenover staat. Je mag hopen dat het aantal deuren in de nieuwbouwwoning beperkt blijft.

Welk espagnolet moet het nou worden, zeurt de aannemer? Eerst leken we geen keus te hebben, nu zien we door de bomen het bos niet meer.

Meer over