Op weg naar Spelen valt Huizinga niet meer af

Hoewel zij elkaar niet op de tatami troffen was de strijd tussen Mark Huizinga en Alex Smeets het felst. Beiden streden tijdens de open Nederlandse judokampioenschappen in Den Bosch om één Olympisch startbewijs....

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

DEN BOSCH

Voor Smeets kwam de klap hard aan. In de klasse tot 86 kilo wist hij zich tot voor kort al bijna zeker van een plaats in de Olympische ploeg. De geblesseerde Maarten Arends was in het klassement op achterstand gezet en verdere tegenstand had Smeets in de 'koningsklasse' niet te duchten. De overstap van Huizinga naar de zwaardere klasse, een half jaar geleden, zette zijn kwalificatie onverwachts op losse schroeven.

Huizinga had zich in zijn oude klasse (tot 78 kilo) voor de Spelen willen kandideren, maar daarvoor diende hij telkens zoveel gewicht te verliezen dat zijn conditie met sprongen achteruit ging. In december besloot hij daarom toch de overstap te maken. Gevreesd door Smeets, die een concurrent rijker werd, en gevreesd door hemzelf, zo vlak voor de Spelen.

'Ik twijfelde enorm, maar ik was meer met afvallen bezig dan met judo. De motivatie om voor elk toernooi zeven kilo kwijt te raken was er niet meer, omdat je conditie minder wordt en de prestaties dus ook. De overstap was een gok, maar het voelt als een bevrijding.'

De golf van kritiek die hij na het besluit over zich heen kreeg, liet Huizinga langs zich heen glijden. Het optreden in de nieuwe gewichtsklasse maakte vooral judocoach Cor van der Geest, die de nieuwe concurrent van zijn pupil Maarten Arends vreesde, woest. Hij maakte Chris de Korte, coach van Huizinga, uit voor 'bommenwerper' en 'schorem'.

Huizinga: 'Het is toch raar dat mensen mij verwijten dat ik meedoe aan een toernooi. Maar daar houd ik me niet mee bezig. Dat doet mijn coach. Ik gooi iemand echt niet eerder op de grond als ik me met dat soort zaken ga bemoeien.'

In de Maaspoort wilden Smeets en Huizinga voor eigen publiek het pad naar Atlanta effenen. Maar geen van tweeën wist tijdens de open NK met de druk om te gaan. Smeets werd al in de eerste ronde uitgeschakeld door de Georgiër Tsmindasjvili, voor Huizinga viel het doek een ronde later tegen de Fin Haanpää. Wanneer hij na het EK nog tot de beste negen van Europa behoort, is Huizinga - die al een lichte voorsprong in punten had op Smeets - daarom zeker van de Olympische Spelen.

Voor Smeets was de deceptie groot. 'Ik laat het hier niet bij zitten, er zijn meer wegen die naar Atlanta leiden', zei hij. Bij het NOCNSF wil hij ijveren voor een dubbele afvaardiging in zijn klasse. Maar de internationale regels laten dat volgens bondscoach Visser niet toe.

Smeets: 'Dat wil ik dan nog wel eens zien. Huizinga komt net kijken. Hij heeft gewoon meer mazzel gehad met de loting. Hij moet nog maar bewijzen of hij ook met de druk kan omgaan als hij zwaardere tegenstanders treft. En anders moeten ze ons allebei maar sturen. Het is uniek dat twee toppers in één klasse zijn vertegenwoordigd.'

Smeets ging gemakshalve voorbij aan de strijd die al sinds een jaar in de zwaarste klasse bij de vrouwen wordt gevoerd. Monique van der Lee en Angelique Seriese, beiden derde in Den Bosch, sloten vorig jaar een overeenkomst waarin precies is vastgelegd dat degene met de meeste punten mag deelnemen aan de Spelen. Seriese, wereldkampioene in de klasse boven 72 kilo, heeft de strijd al in haar voordeel beslist en Van der Lee, wereldkampioene alle categoriën, heeft zich daar zonder morren bij neergelegd.

Volgens mannencoach Visser is het relaas van Smeets dan ook de hoop van een teleurgestelde judoka. 'Mark Huizinga gaat naar de Spelen. Dat staat vast', zei Visser, die daarmee vooruitliep op de vergadering van de topsportcommissie, donderdag. Dan worden de kandidaten officieel bekend gemaakt.

Danny Ebbers (+95 kg) en Patrick Klas (-78 kg) zijn door hun respectievelijke eerste en tweede plaats bij de open NK eveneens zeker van een voordracht. Beide judoka's waren al genomineerd en toonden in Den Bosch vormbehoud. Ook zij moeten na de EK, volgende maand in Den Haag, op de geschoonde ranglijst bij de beste negen van Europa behoren. Ben Sonnemans (-95 kg), derde op de open NK, was al zeker van deelname aan de Spelen.

Bij de vrouwen zijn Tamara Meijer (-48 kg), Jenny Gal (-61 kg), Claudia Zwiers (-66 kg), Karin Kienhuis (-72 kg) en Angelique Seriese (+72 kg) zeker van een Olympisch ticket. Gal en Zwiers voldeden op het Brabantse toernooi opnieuw aan de verwachtingen. Zij wonnen goud. Meijer werd zevende. Alleen Jessica Gal kan zich nog bij het vijftal voegen. Zij werd in Den Bosch tweede in de klasse tot 56 kilo. Gal is genomineerd, maar moet na de EK op de Europese ranglijst bij de Top-5 staan.

Meer over