Op weg naar het einde

w.dejong@volkskrant.nl..

Even niet helemaal lekker in je vel, en geen idee wat je nu weer scheelt? Lees in de korte berichten op je timeline van Twitter in welke mentale en fysieke toestand honderden vrouwen (ja, die toch vooral) diezelfde ochtend uit hun eigen bed zijn opgestaan, en stel tot je eigen geruststelling vast dat kwaaltjes en aanvallen van miserie plagen zijn waaraan klaarblijkelijk ook in de beste huishoudens terugkerend het hoofd moet worden geboden.

Slappe knieën, een bijna onweerstaanbare neiging om tegen de muren op te vliegen, algehele wankelmoedigheid, katterigheid, de p in, de smoor in, de tyfus in, last van onbestemde zenuwen, paniekgevoelens of agressie? Wanhoop niet, want zeker op Twitter is er altijd wel een lotgenoot te vinden met wie je daarover in een paar tweets van gedachten kunt wisselen, en die jou best een hart onder de riem wil steken of er iets filosofisch tegenaan wil gooien: ‘Het zijn de meest zinloze tweets waarin zich het leven afspeelt. Zoals een volgescheten luier meer belang heeft dan een koninklijk besluit’, schreef @ocharms als dagopening op woensdag-gehaktdag.

Mannelijke tweets volstaan bij wijze van consult overigens meestal met een muzikale luistertip (bijvoorbeeld Chet Baker tegen alledaags melodrama, AC/DC in geval van zelfmoordneigingen). Vrouwen lepelen complete kuren aan elkaar op tegen aandoeningen als onzekerheid en overgewicht, waarbij – leken die we tenslotte allemaal zijn – in sommige gevallen moet worden teruggegrepen op paardenmiddelen als het op klaarlichte dag nuttigen van een paar glazen gin-tonic of witte wijn: ‘De 2 zit gelukkig al in de klok.’ Troost komt onder twitterende vrouwen ook in de vorm van aankondigingen als: ‘Donderdag in de winkel, de nieuwe Mama: de grote seks & drugs-special.’

Is het dan nog niet helemaal over met de sores, dan kan de moderne patiënt terecht op de doe-het-zelf-website van het tijdschrift Psychologie Magazine. Waarop je met behulp van wel honderd verschillende tests de weg vindt onder je eigen motorkap en aan je eigen geestelijk welzijn kunt gaan peuteren en sleutelen.

Een uitkomst voor patiënten die nooóit serieus worden genomen door hun huisarts, en een leuk tijdverdrijf voor mensen die zich alleen maar een beetje vervelen. In het pre-internettijdperk sloeg je als je even niets te doen had de krant open, je pakte een potlood en je begon met een gespeeld vermoeid zuchtje aan een cryptogram of een doorloper. Nu maak je om wat tijd dood te slaan in 2, 10 of 15 minuten een digitale scan van je persoonlijkheid of van je gevoelsleven: ‘Doe de piekertest’; ‘Bent u een emotionele eter of een externe eter?; ‘Bent u een narcist?’; ‘Welk type bent u in de liefde?’

Of, kan ook: je berekent aan de hand van 46 ja/nee-vragen op de site hoeveel levensjaren je nog voor de boeg hebt. Typisch een test natuurlijk voor al wat oudere heren die hem al een heel klein beetje beginnen te knijpen (vrouwelijke leeftijdgenoten hebben dat minder; die leven doorgaans veel meer in het nu). En ja, ook ik kan het niet laten om me even snel aan deze bron der kennis te laven. Op basis van onder andere mijn alcoholgebruik en voedselinname, mijn seksuele activiteit, mijn IQ en mijn burgerlijke staat stelt de computer binnen 3,8 minuten vast dat ik 76 jaar word.

Als je verstandig bent, haal je als zelftester na zo’n onderzoekje je schouders op en ga je iets nuttigs of leuks doen met de tijd die je volgens psychologiemagazine.nl nog hebt. Maar ja, bij hypochonders en types die gewoon niet graag elk pijntje of signaaltje onderschatten, kan het malen dus zomaar ineens weer toeslaan. Lieve hemel, máár 76?! Nog maar een kwart eeuw dus, de eindstreep is in zicht! Tien minuten lang zit ik boven mijn laptop alvast ostentatief voor me uit te sterven. Mijn eerste bijna-doodervaring.

Totdat mevrouw De Jong de grafstemming weer ombuigt met koffie, verse gevulde koeken en de opdracht om nu ‘wijsheid’ in te tikken op de zelfhulpwebsite. Mijn laptop geeft daarop ‘geen resultaten’. ‘Kijk aan’, zegt mijn echtgenote, ‘op de valreep toch nog een zoektocht waar je de komende tijd helemaal alleen voor staat.’

Meer over