nieuws

Op vakantie deze zomer? Een coronatest is dan wel voor eigen rekening, zegt De Jonge

Wie nog niet gevaccineerd is of niet wil worden en deze zomer wel op vakantie wil naar het buitenland, zal de daarvoor benodigde coronatest in principe zelf moeten betalen. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge donderdagavond in debat met de Tweede Kamer over toegangstesten.

Vakantieverkeer richting de Belgische grens op de A67 bij Eindhoven.  Beeld ANP
Vakantieverkeer richting de Belgische grens op de A67 bij Eindhoven.Beeld ANP

De Europese Commissie lanceerde vorige week het plan voor een ‘Digital Green Pass’, een Europees coronapaspoort. Een vaccinatie, een doorstane besmetting of een negatieve test volstaan daarin voor een groen vinkje dat nodig is voor vrij reizen.

De EU vindt dat het verkrijgen van zo’n bewijs gratis moet zijn. ‘Maar ik vind dat wel ver gaan’, zei De Jonge. ‘Op vakantie gaan, dat is iets wat mensen zelf doen, dus daar geldt dan het profijtbeginsel. Als je niet gevaccineerd bent, moet je je laten testen, en dat is niet gratis. Maar naar Italië gaan is ook niet gratis.’

De Europese Commissie kan lidstaten verplichten een test als alternatief voor een vaccinatie te vergoeden, aldus De Jonge. Maar, zei hij: ‘Nederland wil dat niet.’ Dat zou betekenen dat reizigers niet terecht kunnen bij een van de nieuwe Testen voor toegang-locaties, waar een test gratis is. De GGD geeft ook geen negatieve testbewijzen af, omdat zij dat niet vinden passen bij hun taak. De optie die dan nog overblijft, is een bezoek aan een commerciële teststraat. Daar kost een coronatest met reiscertificaat al gauw 100 euro.

Meer over