Op tv is het schier onoplosbare oplosbaar

Op tv is het schier onoplosbare oplosbaar. Maar dan moet er wel eerst een probleem worden gevonden.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Televisie drijft op problemen. Wat goed gaat, gaat goed, daarover ben je gauw uitgepraat. Voor wat goed gaat, zijn geen oplossingen nodig. Voor wat niet goed gaat, is er tv, op een dinsdagavond.

In Verslaafd werd de alcohol- en cocaïneverslaafde Ivo gezocht voor winkeldiefstal.

'Hij wordt gezocht? Door de politie?', vroeg presentator Peter van der Vorst. Gelukkig: er was al gebeld met de politie. Met een heuse RTL-interventie op komst, kon arrestatie voorlopig achterwege blijven.

Op tv is ook het schier onoplosbare oplosbaar. In Van hagelslag naar halal werd een vers probleem gemunt: meisjes die zich tot de islam bekeren. Geen punt, behalve als de moeders ermee zitten. Gelukkig: dat was zo.

Praten tot het wederzijds begrip je neus uitkomt, zou je aanraden. En waarom aan de keukentafel als het ook in de woestijn van Jordanië kan? Er was een einddoel - een beroemde moskee - maar de echte bestemming was - helemaal Confucius - de weg zelf.

De drie meisjes verkeerden in verschillende stadia van religiositeit. Nour (eigenlijk Ilse) droeg nog geen hoofddoek, Saroya wel en Lorena een niqab.

Al snel werd duidelijk dat de programmatitel vooral vanwege alliteratieargumenten gekozen was, want Saroya werkte in een snackbar vol frikadellen. Moeder Ingrid reed ondertussen op haar scooter, kaakjes uitdelend namens de SP. 'Ikzelf zit in de situatie dat ik er niet mee geconfronteerd hoef te worden', legde Ingrid uit. Welke situatie dat was, bleef vaag. 'Ik respecteer dat ze moslima is geworden, maar ik hoef dat niet te zien.' Het respect had het precies tot de komma volgehouden.

Het programma riep aangename herinneringen op aan De roze wildernis. Daarin gingen jonge homo's op safari met hun weinig tolerante vaders, met een ietwat wereldser eindbestemming: de Gay Pride. De overeenkomst betreft ook de presentator. Wederom presenteert Arie Boomsma, die binnenkort naar Net5 verkast (en daarmee definitief patroonheilige wordt van alle woest uitziende, maar zachte mannen). Het is meer begeleiden dan presenteren eigenlijk, want Boomsma bleef in de eerste aflevering vooral op de achtergrond. De hoofdrol was voor Lorena. Haar moeder had gezegd dat ze haar dochter kwijt was, Lorena's ogen vulden zich met tranen. Dat kwam aan, juist omdat de ogen het enige zichtbare stukje van haar vormden. 'Ik probeer niks voor haar te verstoppen', zei ze gesmoord. Het was niet grappig bedoeld.

In Verslaafd kickte Ivo ondertussen in zes maanden en een crescendo uurtje televisie af. Dat schoot lekker op.

Eerder op de avond was er Wie is de Sjaak? Een meisje belde haar schoonmoeder en maakte haar wijs dat zij haar niet meer wilde zien. Ook was er een jongen op zoek naar iemand die flarden suikerspin van zijn lijf wilde eten. Het leverde hen 250 euro op en we moesten vooral morgen weer kijken. Dan ging een meisje proberen hotdogs van voorbijgangers te maken. Om maar te zeggen: tv lost veel problemen op, maar creëert gelukkig ook een hoop nieuwe ellende.

V's televisierecensententeam bestaat uit Gidi Heesakkers, Haro Kraak, Hanna Bervoets, Julien Althuisius en, deze week, Frank Heinen.

Meer over