Op Schiphol omgekomen Libiër zat onterecht vast

Nabestaanden van een gedetineerde Libiër die eind oktober bij de Schiphol-ramp is omgekomen, hebben een schadevergoeding gekregen. De man zat onterecht vast, stelt de Haagse rechtbank....

De rechtbank heeft een bedrag van 845 euro aan de nabestaanden toegekend, bijna 77 euro per dag die hij onterecht in de cel doorbracht. Omdat de man is overleden, vindt de rechtbank dat zijn familie in Libië die vergoeding moet krijgen.

Vermaat & De Boom Advocaten, het kantoor dat de nabestaanden vertegenwoordigt, wil een hogere schadevergoeding eisen, maar moet het hoger beroep afwachten dat in januari dient. ‘De familie wil zo’n procedure zeker beginnen.’

Op 17 oktober werd de Libiër opgepakt. Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) was hij ongewenst. Hij zou zich niet hebben gehouden aan zijn vertrektermijn en had geen vaste verblijfplaats. Daarnaast had hij, aldus de IND, onvoldoende geld om in zijn bestaan te voorzien.

De rechtbank verwerpt al deze punten van de IND. De Libiër had een visum voor de Schengen-landen, dus ook voor Nederland. Bovendien had hij een retourticket voor Libië, dat geldig was tot 21 oktober. Drie dagen voor die datum werd hij aangehouden. Ook bezat de man aantoonbaar zeshonderd euro, waarmee hij kon rondkomen. Hij logeerde bij vrienden in België en was in Nederland om zijn dochtertje te bezoeken.

Na zijn arrestatie zat de Libiër drie dagen in een politiecel. Daarna werd hij overgebracht naar het uitzetcentrum van Schiphol-Oost. Hij werd niet op het vliegtuig gezet, ook al had hij een ticket naar Libië. Na elf dagen detentie kwam hij om in de vuurzee, in zijn cel op vleugel K van het complex.

Meer over