Op reis door de tijd

De aflevering van Close up over Frans Hals eindigde zondagavond met een rapnummer over de coole kunstenaar die hij was....

Wim de Jong

Makers ervan zijn Jan jr., Bas en vader Jan Blokker, die eerder als trio en als historicus naam maakten met boeken als Het vooroudergevoel. Werd de geschiedenis daarin verteld aan de hand van de schoolplaten van J.H. Isings, ditmaal vormen twaalf schokkende misdaden de leidraad voor een tv-serie over onze volksaard en de keren dat de minder aantrekkelijke kanten daarvan aan de oppervlakte komen. Zoals in 1672, toen de raadspensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis door Oranjeklanten werden gelyncht. Een gebeurtenis die volgens de Blokkers enige gelijkenissen vertoont met de massahysterie die zich op de dag van de moord op Pim Fortuyn tegen Ad Melkert en Paars richtte.

Gisteren beleefde ook die andere, veel pretentieuzere, geschiedenisserie van de NPS en de VPRO haar première: Verleden van Nederland. Waarin we met Charles Groenhuijsen als verteller, en tevens geleid door de stemmen van Jan Decleir en Elsie de Brauw, door de tijd reizen. De eerste etappe voerde van de IJstijd tot 500 na Christus. Tussenstops werden gemaakt bij onder anderen het meisje van Yde, bij Tacitus en Plinius, bij Trijntje (oudst gevonden dode uit 5.500 v. Chr.) en Swifterbantman (1.000 jaar verser), bij de eerste terpdorpen, en bij de Germanen en de Batavieren.

Skeletten en andere museumstukken uit die vroegste perioden bleken gelukkig in voldoende mate voorradig om met elementair beeldmateriaal bij de verhalen van Groenhuijsen te kunnen komen. Maar verder stelde de aankleding van Verleden van Nederland wat teleur. Mogelijk ontbrak het geld voor het maken van overtuigende computeranimaties, en moesten er daarom foto-prints van skeletten op het wateroppervlak van een meer worden gegooid, om zo een veldslag tussen de Romeinen en de Bataven te verbeelden.

Meer over