Op recordavond Oranje lonkt kindertijd

AMSTERDAM - Zoals het schoolelftal van groep 8 de zintuigen van de lonkende meisjes en de meester wil prikkelen, zo hevig spande het Nederlands elftal zich vrijdag in om op een hoe dan ook gedenkwaardige avond doelpunt na doelpunt te maken. De teller stopte pas bij 11-0.

En dat terwijl de spelers niet eens wisten dat ze een record bij elkaar voetbalden tegen het intens slechte San Marino. De record na record brekende ploeg van bondscoach Van Marwijk doet, nu de kwalificatie een formaliteit is, verlangen naar het EK van 2012 in Polen en Oekraïne.

Dat is het jaar van een nieuwe aanval op een titel, met spel dat nog steeds aan aantrekkingskracht wint, van een ploeg die groeiende is, met een bondscoach die er elke keer weer in slaagt het elftal te motiveren. Zelfs tegen opponenten van niets.

Is de ploeg straks klaar om het al geplaatste Duitsland en natuurlijk kampioen Spanje te weerstaan? Waarom niet? De overmacht is groot. De kwalificatie is theoretisch dinsdag al een feit, bij winst op Finland, maar daarvoor is tevens hulp van andere landen nodig. Anders is het op 7 oktober zover, als Moldavië zich in Rotterdam meldt.

San Marino kan er niets van, het zij gezegd. Maar in het verleden zijn er veel tegenstanders geweest die er niets van konden, en toch was het nooit 11-0. En dan was het spel nooit zo sprankelend, uitgevoerd met zichtbaar plezier, met trucs en probeersels die in het collectieve geheugen blijven hangen.

Wesley Sneijder: 'Als het bij rust 3-0 is, weet je dat de wedstrijd is gespeeld. Je weet van te voren al dat de wedstrijd is gespeeld. Je kan dus genieten, of je kan hem gewoon uitspelen. Ik heb van elke minuut genoten.'

Sneijder passte een keer achter het standbeen langs en gaf passes als een biljarter trekstoten, met de buitenkant van de rechtervoet. Spits Huntelaar: 'Het is prachtig dat je er als ploeg door de bal telkens één keer te raken zo doorheen loopt. Het was een soort zaalvoetbal soms, met veel beweging, positiewisselingen.'

Sneijder: 'Echt combinatiespel, druk zetten, dat was de bedoeling. Genieten is de sleutel van dit elftal. Als je wil genieten, kun je met 11-0 winnen.' Van Persie, met de relativering over de tegenstander: 'Maar je wordt er niet veel wijzer van, je kunt er geen studie op loslaten.'

Het is derhalve een beetje zinloos op grond van deze wedstrijd te beweren dat Huntelaar structureel in de spits moet en Van Persie, topschutter met vier treffers, vanaf de rechterkant moet spelen.

Allereerst waren belangrijke spelers als Robben, Van der Vaart en Afellay niet aanwezig. Bovendien vindt Van Marwijk dat Van Persie in het door de bondscoach beoogde spel, met veel beweging, combinatievermogen en positiewisselingen, beter is als spits, omdat hij een betere voetballer is dan goalgetter Huntelaar.

Duels als tegen San Marino staan op zichzelf in hun nietszeggendheid. Blijkbaar wisten de spelers niet eens dat ze een record hadden gebroken. Van Persie: 'Welk record?' Sneijder, die bij het maken van de 10-0 de beste score tegen de Finnen (1912) en Noren (1972) verbeterde: 'Nee, ik wist alleen dat het 10-0 stond.'

Typerend is ook dat Kevin Strootman zo gemakkelijk meedoet en dat debutant Georginio Wijnaldum de elfde kon maken, in het stadion waar hij bijna een jaar geleden als Feyenoorder met 10-0 verloor van zijn huidige club PSV. Van Persie: 'We hebben echt een goede groep. Pfff. Kwalitatief is dit misschien wel de beste ploeg waarin ik heb gezeten.'

Het elftal is gedisciplineerd, iedereen heeft zin om te voetballen, vanaf de eerste training is daar de door Van Marwijk gevraagde scherpte.

Het aanvalsspel gaat veelvuldig door het centrum, zoals zo vaak gebeurt bij topploegen, met Barcelona als duidelijkste voorbeeld. Mooi, snel, de kortste weg naar het doel, met een steeds belangrijker rol voor oprukkende vleugelverdedigers.

Pieters en Van der Wiel benutten de vrije ruimte op de flanken en komen met voorzetten. Het kan nog steeds beter, maar het begin is daar.

Geen doelpunt was zomaar een intikker. Treffers waren het gevolg van combinaties. Tik, voorzet, hakje, overstapje. Zelfs Van Bommel gaf een voorzet met de hak. Exhibitionisme was voor een keer toegestaan. Het waren echte doelpunten.

Huntelaar nestelde zich naast Beb Bakhuys op de eeuwige topschutterslijst, met 28 treffers in Oranje. Of hij Bakhuys kende? 'Kopballetje op zijn buik.'

Huntelaar 28 doelpunten. Ook Van Persie, met 25, is de trainer die hem liet debuteren in Oranje inmiddels voorbij. Dat is Van Basten. Sneijder en Kuijt (23) staan nog een doelpunt achter op de vorige bondscoach.

Ja, in feite keerden de internationals van Oranje op deze vrijdag ook een beetje terug naar hun kindertijd. Van Persie kon zich niet herinneren wanneer hij eens met 11-0 had gewonnen. Ja, dat moest in de jeugd zijn geweest. Huntelaar dacht dat het met Ajax wel eens was gelukt, in een oefenduel. 'We groeien nog steeds', was de conclusie. De ploeg, de trainer, allemaal.

Was er dan geen mededogen met de amateurs? Sneijder: 'Ik had best te doen met die jongens, met bepaalde spelers. Maar als ze dan beginnen te schoppen, hoef je geen genade meer te hebben.'

Zo is het ook op het schoolplein, als de meisjes kijken en de meester de namen van de besten opschrijft.

undefined

Meer over