Op pareltjesjacht in Frankrijk

In Frankrijk zijn de brocantes netter, de spullen mooier en - niet onbelangrijk - de prijzen lager.

Brocante Sars-Poteries. Beeld Lukas Göbel
Brocante Sars-Poteries.Beeld Lukas Göbel

In de studeerkamer ligt een Franse koeienhuid op de vloer, in het schuurtje rust roestig gereedschap uit en o ja, dat rustieke, smeedijzeren ledikantje kwam ook nog uit Frankrijk. Het plan om deze prijstechnisch interessante aankoop zelf te vervoeren, mislukte destijds bijna, omdat-ie haast niet in de gehuurde auto paste. Met wat gehannes en hier en daar een lichte beschadiging van het auto-interieur, lukte het toch. Een koopje.

Frankrijk, en meer bepaald Noord-Frankrijk, waar de fotoserie op deze pagina's is gemaakt, associeert menig Nederlander met vriendelijke brocantes annex dorpskermis. Nu heeft ons land evenmin te klagen over een gebrek aan rommel-, snuffel- en vlooienmarkten en garage- en kofferbakverkopen, om maar te zwijgen over de specialistische boekenmarkten en tweedehandskleding- en brommeronderdelenbeurzen.

Brocante Sars-Poteries. Beeld Lukas Göbel
Brocante Sars-Poteries.Beeld Lukas Göbel
Op de brocante in Ors zijn geen hipstermeisjes die op hoeden en tassen jagen. Beeld Lukas Göbel
Op de brocante in Ors zijn geen hipstermeisjes die op hoeden en tassen jagen.Beeld Lukas Göbel

Maar in Frankrijk is alles beter. Groter, ook. Zo herbergt het noorden de Braderie de Lille de grootste vlooienmarkt van Europa. Er gaan zelfs busreizen naartoe. Op deze moeder aller rommelmarkten, jaarlijks het eerste weekend van september, staat volgens de organisatoren honderd kilometer aan kraampjes - en zeker evenzoveel kilometer file rond de Noord-Franse hoofdplaats. Wie er voor het ochtend-gloren is, wacht een overvloed aan brocanteschatten.

Franse vlooienmarkten hebben voordelen. De spullen zijn er doorgaans betaalbaarder, de verkopers zijn relaxter, er lopen minder stylisten rond die de mooiste stukken afromen voor hun tijdschriftproducties of tv-decors en het stikt er niet van de hipstermeisjes die op hoedjes en tassen jagen.

Rommelmarkt in Sars-Poteries. Beeld Lukas Göbel
Rommelmarkt in Sars-Poteries.Beeld Lukas Göbel
Braderie de Lille. Beeld Lukas Göbel
Braderie de Lille.Beeld Lukas Göbel

De spullen zijn ook netter. Waar in Nederland de kleding in de kramen blijft liggen omdat het meeste textiel via Zara en H&M uit Bangladesh of Pakistan komt, hangen in Franse steden niet zelden de betere modelabels achteloos aan het rek. Let wel: aan het rek, want zulke torenhoge en deprimerende stapels voddentextiel als in Nederland kom je er niet snel tegen. Een Franse tweedehandsspullenverkoper is trots op zijn waar. Schreeuwerige types - 'Alles mot weg mense' - kom je notoir weinig tegen. Franse rommelaars zijn netter. Het bestek is geordend, de schoenen staan per paar, het antieke kant of de kinderboeken liggen niet te stomen onder natgeregend plastic. Een Fransman poetst zijn koperwerk op, zet zijn secretaire nog even in de was en strijkt de tafellakens van zijn grootmoeder alvast kastglad.

En zo vielen we voor een smetteloze aspergeschaal in de vorm van een bos asperges, een lederen reiskoffer zonder schade, een hobbelpaardje mét tuigje en handig keukengereedschap, waarvan we de precieze werking gaan uitzoeken.

Brocante in Ors. Geen torenhoge stapels voddentextiel. Beeld Lukas Göbel
Brocante in Ors. Geen torenhoge stapels voddentextiel.Beeld Lukas Göbel

Mocht u binnenkort op een Nederlandse marché aux puces dergelijke authentieke Franse items tegenkomen, schrik dan niet van de gepeperde prijzen. Ze zijn met de hand geselecteerd en daar met Hollandse handelsgeest terechtgekomen.

Boek
Fotograaf Lukas Göbel werkt aan het fotoboek Brocantes Nord 59 met daarin foto's die hij de afgelopen jaren maakte van rommelmarkten in Noord-Frankrijk. Meer informatie: lukasgobel.com

Kermis in Ors. Beeld Lukas Göbel
Kermis in Ors.Beeld Lukas Göbel
null Beeld foto Lukas Göbel
Beeld foto Lukas Göbel
Meer over