nieuws

Op Madagaskar ontdekte nano-kameleon waarschijnlijk kleinste reptiel ter wereld

Met een lijfje zo klein als een zonnepit is het mannetje van de Brookesia nana waarschijnlijk het kleinste reptiel ter wereld. Deze nano-kameleon is onlangs ontdekt door een team van wetenschappers uit Duitsland en Madagaskar, waar het piepkleine diertje in regenwouden op berghellingen voorkomt.

Een mannelijke Brookesia nana is 22 millimeter groot. Een vrouwtje is iets groter. Beeld AFP
Een mannelijke Brookesia nana is 22 millimeter groot. Een vrouwtje is iets groter.Beeld AFP

Volgens zoölogen in München is dit het kleinste reptiel van de 11500 verschillende reptielensoorten die nu bekend zijn. De Brookesia nana oftewel nano-kameleon stoot hiermee de Brookesia micra van de troon als kleinste reptiel ter wereld. Die Brookesia, in 2012 ontdekt op Madagascar, is met staart inbegrepen 2,9 centimeter.

De wetenschappers die het nieuw ontdekte minuscule reptiel, dat van kop tot staartpunt 22 millimeter voor het eerst waarnamen, zeggen dat deze kameleon de bodem van het regenwoud afstroopt op mijten. ’s Nachts houdt het reptieltje zich schuil in grassprietjes. Het vrouwtje is met 29 millimeter iets groter dan het mannetje.

Waarom het beest zo verschrikkelijk klein is, onderzoeken de wetenschappers nog. Het is echter geen sinecure om meerdere exemplaren van deze kameleon te vinden. Niet alleen door hun onaanzienlijke formaat, maar vooral omdat hun habitat door ontbossing in gevaar is. Inmiddels is het leefgebied van de nano-kameleon uitgeroepen tot beschermd natuurgebied, waarmee deze uiterst zeldzame en bedreigde soort een kans op overleving heeft.

Meer over