Op Lowlands is het zaterdag vrouwendag: een overdaad aan damesvocalen

Was het vrijdag nog zoeken naar de vrouwen in het zoals gebruikelijk stampvolle Lowlandsprogramma, op zaterdag wordt Biddinghuizen met damesvocalen om de oren geslagen. Zaterdag vrouwendag, en dat mocht ook wel na een overdaad aan gevoelig zingende heren, van Paolo Nutini tot Ben Howard en James Bay.

Robert van Gijssel
Sydney Sierota van Echosmith op Lowlands. Beeld epa
Sydney Sierota van Echosmith op Lowlands.Beeld epa

En vrouwendag begint geweldig, met de Franse Christine and the Queens, in de al direct barstensvolle danstent Bravo. Frankrijk kent Héloïse Létissier al een jaar of vijf van een serie meest Franstalige singles, die hier vrij onopgemerkt zijn gebleven - al speelde Christine and the Queens in het voorprogramma van Stromae.

Dat werd ineens anders met de laatste plaat Chaleur Humaine, vol tintelende elektronische pop en r&b, óók in het Engels en vooral veel vloeiende beweging in de synths en drumcomputers. Een kleine sensatie in de maak, maar die wordt live te Lowlands ineens een echte ontdekking.

Létissier

Wat een heerlijke show zet Létissier neer, met band en vier mannelijke dansers, tegen videoprojecties van nog meer dansers waarmee soepeltjes contact wordt gelegd. Létissier zingt strak en zuiver op elastieken dance en soms zelfs tamelijk diepe house. En dat te midden van een loeistrakke choreografie, waarin de zangeres zichzelf ook nog een hoofdrol heeft toebedeeld. Een feest om naar te kijken - zo uitbundig theatraal zie je het toch niet vaak op Lowlands.

Je merkt bij Christine and the Queens aan alles dat dit een heel grote gaat worden, klaar voor de grootste popzalen. Lowlands speelt Létissier vast plat, zeker na een heerlijk eerbetoon aan de Belgische houseklassieker Pump Up The Jam van Technotronic. Kenden we die nog? Ja, die kenden we nog! De planken vloer in de Bravo golft ongeveer net zo hevig als vrijdagnacht bij de ontketende danceband Caribou.

Heloise Letissier, beter bekend als 'Christine and the Queens'. Beeld epa
Heloise Letissier, beter bekend als 'Christine and the Queens'.Beeld epa

Seinabo Sey

Na Christine and the Queens doet het optreden van de Gambiaans/Zweedse Seinabo Sey ineens nogal statisch aan. Sey staat op het podium als een voorganger in de soulkerk, in rood gewaad. Een warme en ook een tikje sinistere stem heeft Sey, en de zangeres heeft duidelijk iets met vocale spiritualiteit, gospel en misschien zelfs wat voodoo. Maar helemaal overtuigend klinkt Sey met band toch niet, in een aantal wat onvaste liedjes waarop je als luisteraar dus ook weinig grip krijgt. Al heeft de zangeres dan nog zo'n uitstekende drummer bij zich, die zich listig ratelend over bekkens en hi-hats beweegt.

En dan staat ongeveer tegelijkertijd met Sey nog de Amerikaanse band Echosmith in de grote Heinekentent, met zangeres (plus broers) Sydney Sierota. De band maakt vrij alledaagse (en toch best catchy) synthpop, maar krijgt de zweterige Heineken van voor tot achter aan het massaspringen, natuurlijk op de hit Cool Kids. Vrolijke bende. Op naar de volgende vrouwen: Courtney Barnett en Lianne La Havas. Wat een weelde.

Seinabo Sey Beeld anp
Seinabo SeyBeeld anp
Meer over