Op leven en dood strijden voor behoud

Eredivisie


PSV2 Willem II1

Eindhoven -Willem II is klaar voor de bittere strijd op leven en dood om degradatie uit de eredivisie te voorkomen. Zaterdag boden de Tilburgers, op bezoek bij PSV, op indrukwekkende wijze verzet. Pas na 92 minuten en 31 seconden voetballen en nadat Willem II twee rode kaarten had gekregen, wist de koploper van de eredivisie het winnende doelpunt te scoren tegen de hekkensluiter.


Daarmee kreeg Willem II minder dan de ploeg verdiende. Niet dat de Tilburgers gelijkwaardig waren aan PSV, integendeel. PSV was vrijwel continu in de aanval en had alleen in de openingsfase al twee of drie keer kunnen scoren. Maar toen PSV de kansen liet liggen en Bart Biemans een vrije trap van Andreas Lasnik tussen drie PSV'ers op magistrale wijze langs doelman Andreas Isaksson kopte, kregen de Tilburgers iets onverzettelijks over zich heen.


De ploeg was naar Eindhoven gekomen om het PSV zo moeilijk mogelijk te maken. En plots mocht het zomaar een 0-1 voorsprong gaan verdedigen.


Centrale verdediger Arjan Swinkels ging aan de zijde van Willem II voorop in de strijd. Onvermoeibaar vechtend, sleurend, schoffelend en met een onwaarschijnlijk aantal cruciale onderscheppingen, inspireerde de aanvoerder zijn ploeggenoten alles op alles te zetten om minimaal een punt aan de wedstrijd tegen PSV over te houden.


Om een voorbeeld te noemen: vlak voor rust kreeg Swinkels een vrije trap tegen. Hij reageerde aanvankelijk woedend op de beslissing van de scheidsrechter. Nog voordat hij was uitgeraasd, realiseerde hij zich dat het vooral zaak was om een verdedigende stelling in te nemen. Pas nadat de aanvalspoging van PSV die voortkwam uit de vrije trap was afgeslagen, richtte Swinkels zich weer tot de scheidsrechter om zijn protest voort te zetten. Met dezelfde hartstocht waarmee hij zijn repliek een minuut eerder had onderbroken.


In de strijd om lijfsbehoud in de eredivisie koopt Willem II uiteindelijk niets voor de nederlaag tegen PSV. 'Geen reet', zoals de verslagen Swinkels direct na het eindsignaal mistroostig verklaarde voor de camera's van Eredivisie Live. Hij had er weinig woorden voor. Ja, de frustratie was groot. Ja, ook hij had het gevoel dat vooral de tweede rode kaart wel erg makkelijk werd getrokken.


Uit de televisiebeelden bleek met name de tweede, direct gegeven, rode kaart voor Willem II overtrokken. Strikt genomen kan scheidsrechter Wiedemeijer de pootje hakende Lampi van het veld sturen. Gemeen was de actie echter allerminst. Waarschijnlijk had geen PSV'er protest aangetekend als Wiedemeijer de overtreding met een gele kaart had afgedaan. Gezien het feit dat Willem II op dat moment al met tien man met de rug tegen de muur stond, had dat ook een passender straf geleken.


Ook zonder de korte verklaring van Swinkels kon een kind zien hoe teleurgesteld de Tilburgers waren toen Género Zeefuik de thuisploeg in de 93ste minuut alsnog aan een overwinning hielp. Terwijl de PSV'ers het doelpunt van de jongeling vierde alsof de landstitel al binnen was, bleven de spelers van Willem II verslagen op het veld liggen.


Toch kunnen de Tilburgers met opgeheven hoofd terugkijken op de wedstrijd van zaterdag. Voor de winterstop gaf niemand nog een stuiver voor Willem II. De trotse club uit Tilburg zou dit jaar uit de eredivisie gaan verdwijnen. Dankzij het onvermogen van Willem II hoefden natuurlijke degradatiekandidaten als VVV en Excelsior nog slechts te vrezen voor nacompetitie.


En toen was er vorige week plots de eerste overwinning van dit seizoen, thuis tegen Vitesse. In Eindhoven maakte Willem II duidelijk dat het in de tweede seizoenshelft niet bij die ene overwinning hoeft te blijven. Want over Vitesse kan nog gezegd worden dat die ploeg het ook al het hele seizoen moeilijk heeft. PSV hoort Willem II in eigen huis af te drogen, zoals het Feyenoord eerder dit seizoen met 10-0 vernederde.


Als Willem II erin slaagt de overige dertien wedstrijden met dezelfde hartstocht te spelen als tegen PSV, dan zou seizoen 2010-2011 zomaar een stuk minder dramatisch kunnen uitpakken dan iedereen tot vorige week dacht.


Het verschil met het op de voorlaatste plaats staande VVV is nog maar drie punten. De eredivisie zou zomaar een spannende degradatiestrijd tegemoet kunnen gaan.


Meer over