Op je 90ste heb je vooral liefde nodig

Het artikel over oud zijn is me uit het hart gegrepen (het Betoog, 19 april). Sinds vijf jaar ben ik mantelzorgster van een 105-jarige dame....

Neem van mij aan, al ben ik nog geen 90, dat je op die leeftijd vooral behoefte hebt aan liefde en aandacht. De organisatie van een verzorgingshuis lijkt gericht op een soort overlevingsstrategie. Bestaansrecht wordt afgekocht met oorkondes en prachtige rapporten over nog mooiere werkwijzen.

Blijf het maar vertellen mevrouw Anne-Mei The, alstublieft, tot er ouderenzorg is waaraan u niet alleen uw eigen ouders met een gerust hart kunt toevertrouwen, maar uiteindelijk ook uzelf.

Tineke van Doorn, Wateringen

Gehoord worden
Natte-luier-gaarkeukenzorg is waar we ons bij neer zouden leggen. Cultureel antropoloog Anne-Mei The doet dit niet en vraagt terecht weer de aandacht voor verbetering van de kwaliteit van de zorg. Wat ik in het betoog van Anne-Mei The mis, is de rol van de ouderen die voor de deur van de zorg staan en de verantwoordelijkheid van de medewerkers werkzaam in de zorg. Wat hebben ouderen nodig om hun kwaliteitseisen beter en duidelijk te laten horen? Wat is er voor nodig dat verzorgenden hun zorg naar behoren kunnen doen?

Gehoord worden
Tijdens onze klantonderzoeken hebben we bewoners gevraagd of ze regelmatig buiten kwamen. Nee, die meisjes zijn zo druk, was het antwoord. Aan de verzorgenden vroegen we: gaan jullie geregeld met de bewoners naar buiten? Nee, was het antwoord, daar vragen ze nooit om. Bewoners vragen niet vanuit hun aannames, verzorgenden zien de behoefte niet. Communicatie is de sleutel naar anders werken.

Gehoord worden
Echter, niemand verbiedt verzorgenden om zich aandachtiger met bewoners bezig te houden. Sterker, indicaties zijn beschikbaar om die aandacht ook gefinancierd te krijgen. Er is inmiddels veel technologie beschikbaar om het werk te verlichten en tijd te winnen voor aandacht en communicatie. Waarom gebeurt het dan niet? Waarom komen innovaties zo moeilijk door en is er geen opstand van binnenuit tegen absurde tijdmetingen en dito registraties in de zorg? Is dit de schuld van ‘management’, of is het een kwestie van cultuur?

Gehoord worden
Ouderen zullen hun vraag moeten leren formuleren, medewerkers moeten leren de vraag te horen. Slimme technologische toepassingen, benutten van ict en trainen van andere vaardigheden maken dit mogelijk. Aandacht geven, aandacht vragen, daar zit de kern van de verandering. Met zorg voor elkaar.

Gehoord worden
Er is nog (heel) veel te doen. Dat er nu op meerdere fronten gewerkt wordt aan de cultuurverandering van de ouderenzorg stemt mij wel positief. Zonder meteen te vervallen in het blije imago-bouwen.

Gehoord worden
M. E. van Doorn, Reeuwijk, directeur Casemanagement Groep B.V.

Bijl
Acht jaar heb ik in verpleeghuizen als activiteitenbegeleider gewerkt met dementerende bejaarden. Ik heb de zorg en aandacht voor de ouderen zien verslechteren. In één van de verpleeghuizen waar ik werkte, werd door mismanagement de broekriem zo aangehaald dat mijn ‘activiteiten’ alleen nog bestonden uit pap geven en tafel dekken. Alle personeel werd aangenomen, ook als zij niet voldeden: altijd nog beter dan helemaal niemand. Als je liever met protocollen werkt dan met mensen, zit je in de verpleeghuiszorg goed.

Bijl
Het gaat helemaal niet om de oudere, het gaat over een product waar een prijskaartje aan hangt. En als er ineens tijd over is, komen verzorgers vaak niet meer op het idee iets leuks te gaan doen met bewoners. Dan is er altijd nog achterstallige rapportage. Nee, als je dement begint te worden en je partner ook, dan kun je beter een grote bijl kopen en je partner de hersens inslaan. Dan mag je naar de gevangenis en zit je ook opgesloten, maar heb je wel een dagbesteding en word je elke dag gelucht.

Bijl
Jan Bertels, Utrecht

Meer over