Op hol geslagen

De ietwat zure New York Times-recensent moest weinig van Herbie Rides Again hebben toen het vervolg op de succesvolle Disneykomedie The Love Bug (1969) in de bioscoop verscheen. Het origineel was met een opbrengst van 21 miljoen dollar in de Verenigde Staten weliswaar een succes, schreef hij, maar het tweede deel zou niet meer dan 15 miljoen opbrengen. Het werd ruim 38 miljoen, goed voor nóg twee vervolgfilms (Herbie Goes to Monte Carlo in 1977 en Herbie Goes Bananas in 1980), de miniserie Herbie, the Love Bug (1982) en een recent vierde vervolg, Herbie: Fully Loaded (2005). In al deze films overwegend veel charmant verouderd spektakel rond een op hol geslagen Volkswagen Kever. Het autootje rijdt hier over de kabels van de Golden Gate-brug, racet op z'n achterwielen door de straten, vliegt van het ene naar het andere gebouw en stuitert over het water; alles om de plannen van een kwaadaardige projectontwikkelaar te dwarsbomen.

Herbie Rides Again (Robert Stevenson, 1974)

BBC 2, 10.35-12.00 uur.

A Time to Kill

(Joel Schumacher, 1996) Schrijver John Grisham noemde A Time to Kill 'the very best film' die er naar zijn werk gemaakt is. Dat wil wat zeggen, want Grisham tekende voor maar liefst tien boekverfilmingen, waaronder The Firm, The Client en The Rainmaker. Zoals altijd in Grishams verhalen spelen de belangrijkste scènes zich af in de rechtszaal. Een zwarte vader (Samuel L. Jackson) wordt aangeklaagd voor de moord op de twee blanke racisten die zijn dochtertje verkrachtten. Hoofdpersoon is zijn advocaat, een sterke rol van Matthew McConaughey, die een flinke kluif heeft aan de zaak en zijn verdediging ook buiten de rechtszaal moet voeren. A Time to Kill heeft een imposante cast: Kevin Spacey, Sandra Bullock, Donald Sutherland en Ashley Judd doen mee.

RTL 8, 20.30-23.20 uur.

Goldfinger

(Guy Hamilton, 1964) De derde Bondfilm is misschien wel de beste in de serie, maar werd vooral een kassucces door geslaagde marketing. Zelden zal een filmfoto zo vaak zijn gereproduceerd als die van de naakte, goudgeschilderde bondgirl Shirley Eaton. Het titelnummer van Shirley Bassey werd grijsgedraaid. Sean Connery neemt het in Goldfinger op tegen de boosaardige Pussy Galore, haar 'Flying Circus' en haar baas, de goudhandelaar Auric Goldfinger (Gert Fröbe), die - kennelijk met een vooruitziende blik - Fort Knox wil opblazen om door middel van goudroof de wereldeconomie te gronde te richten. Het klassieke personage gaat Bond onder meer te lijf met een laserstraal. Bond vraagt: 'Do you expect me to talk?' Hij antwoordt: 'No, Mr. Bond. I expect you to die.'

WDR, 22.00-23.45 uur.

undefined

Meer over