Op het web

Een allochtoon met een excuuslijst en muziek met een fiets. Op het web

JEROEN PEN

Componist Johnny Random maakt fietsmuziek. Geen muziek die uitsluitend is bedoeld om de adrenaline tijdens een lange fietstocht op peil te houden. Nee, Random maakt sfeervolle muziek waarbij de onderdelen van een fiets de enige instrumenten zijn. Elke klank is afkomstig van een compleet gedemonteerd rijwiel. Op zijn Soundcloud-pagina (soundcloud.com/johhnyrandom) zijn alle gebruikte geluiden los te horen en inderdaad: allemaal van een fiets afkomstig. Het hele lied, Bespoken getiteld, is te downloaden via iTunes. Een voorproefje met toelichting staat op: vimeo.com/jrandom.

Op YouTube biedt de Vlaams-Turkse komiek Erhan Demirci namens alle allochtonen zijn excuses aan voor het leed dat zij aangericht hebben. Het filmpje, afkomstig uit het satirische Canvas-programma Nuff Said, is online zowel in België als Nederland een doorslaand succes. Demirci gaat langs op plekken als een bejaardenhuis, een sportschool, een supermarkt en spreekt mensen aan om hen ervan te doordringen dat het hem allemaal echt spijt. Sharia4Belgium, harige ruggen, snacks met te veel calorieën in door allochtonen gerunde snackbars, je kan het zo gek niet bedenken of het staat op de letterlijk meterslange lijst met zonden waarvan Demirci voorleest. Met gastoptredens van Nederlandse passanten en een paar innige omhelzingen voor de grappenmaker. Zoek op YouTube naar: 'Een allochtoon excuseert zich voor alles'.

Google houdt ons altijd in de gaten, maar gelukkig profiteren we daar zo nu en dan wel van. Zo gebruikt de multinational de over onze muzieksmaak vergaarde data voor het project Music Timeline. Hierop is fraai weergegeven welke genres wanneer opkwamen, hoe populair ze wanneer waren, en welke platen per (sub)stroming een sleutelrol speelden. Zelden was een muziekencyclopedie zo gebruiksvriendelijk.

http://research.google.com/ bigpicture/music/

undefined

Meer over