REPORTAGE

'Op elk zomerkamp leer ik iets wat ik normaal nooit doe'

Nederlandse ouders geven hun schroom op en sturen hun kinderen steeds vaker op zomerkamp. 'Ze bellen wel eerst drie keer of alles echt veilig en betrouwbaar is.' De camps gaan naar bos en duin tot ver over de grens, én de lucht in.

Marjon Bolwijn
Lunch op een vakantiekamp voor kinderen via organisatie Vinea. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Lunch op een vakantiekamp voor kinderen via organisatie Vinea.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Drie jongens van 13 met strakke kapsels chillen gebroederlijk in een wiegende hangmat. Op de achtergrond strijden uitgelaten meisjes op een met groene zeep ingesmeerd zeil fanatiek om het kampioenschap 'sokkenworstelen'. Wie erin slaagt in vijf rondes alle sokken van haar tegenstanders uit te trekken, heeft gewonnen. Dat lukt Floor, die in de finale zelfs de grotere en sterkere leidster te snel af is.

Het is de derde dag van het eerste zomerkamp dit seizoen. Een stralende zonnige dag aan de Noord-Hollandse kust in het buurtschap Camperduin. Een eldorado voor stadskinderen, want dat zijn de meeste deelnemers die deze week logeren in Strandhuis Camperduin aan de duinrand, op loopafstand van de zee. De jongste groep bestaat uit enkel meisjes van acht tot twaalf jaar. Dit onderonsje is logisch, want zij zitten op het Tina-kamp: een week van knutselen, strips leren tekenen van een striptekenaar, spelletjes, surfles, fietstochtjes en hooggeëerd bezoek van de Tina-redactie zelf.

Uit de Tina

Lara (12) uit Utrecht heeft zelf om deze vakantieweek gesmeekt. 'Ik las erover in de Tina en vroeg mijn moeder of ik mij mocht opgeven en ze zei gelukkig 'ja'.' Het is haar eerste zomerkamp en de eerste dag vond ze nogal spannend. 'Iedereen was in het begin heel stil, maar dezelfde dag nog werd het heel gezellig.' Of haar ouders moeten werken nu zij in de duinen vakantie viert, weet ze eigenlijk niet. 'Ik denk het wel want, ze hebben geen zes weken vakantie zoals ik.'

Nu steeds meer vaders en moeders beide een betaalde baan hebben, vinden zomerkampen in Nederland een grotere aftrek. Vinea en Simbo, een van de grootste aanbieders, zien de afgelopen jaren het aantal inschrijvingen groeien, met zo'n 5 procent per jaar, zegt manager Hein Roovers van de twee samenwerkende organisaties. Dat constateren concurrenten ook, blijkt uit een enquête onder 49 aanbieders door het Steunpunt Kindervakanties. Roovers: 'Veel werkende ouders staan in schoolvakanties voor een logistieke uitdaging. De groei zit vooral in kinderen van deze groep. Ouders willen hun kinderen een leuke én leerzame tijd bezorgen terwijl ze zelf nog moeten buffelen.'

Goedkoper

Opvallend is het overweldigende - de teller staat bij het Steunpunt op 250 aanbieders - en diverse aanbod, in zowel thema als prijs. Kinderen kunnen voor een paar tientjes in de week worden vermaakt met spelletjes en vrij spelen in bos en duin. Of voor 500 tot duizend euro op een 'beach-active'- vakantie in Spanje, een dance camp met eigen badkamer en workshops van professionele dansers, of een vliegkamp op vliegveld Lelystad, waar jonge deelnemers de stuurknuppel leren bedienen in sportvliegtuigjes.

In opmars zijn ook tech camps van Tweehek en van de Technische Universiteit Delft, waar jonge techneuten leren hun eigen longboards of robots te maken. Ook steeds meer sportclubs springen in het gat in de markt met voetbal-, hockey- en tenniskampen, met of zonder overnachting. Voor gameverslaafde jongeren zijn er gamevakanties waar deelnemers worden verleid gamen af te wisselen met sportieve activiteiten.

Nederland heeft minder dan omringende landen een zomerkamp traditie als manier om kinderen tijdens de 'grote' vakantie te vermaken terwijl de ouders aan het werk zijn. Ondanks de kentering, bespeuren organisatoren nog een zekere huiver om kinderen over te laten aan 'vreemden'. Dat kan verklaren waarom menig kamp de optie heeft deelnemers elke dag thuis te laten slapen.

Twee meisjes luieren wat in een hangmat. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Twee meisjes luieren wat in een hangmat.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Geen telefoons

Piet Jan van Wier in Amsterdam is actief bij de stichting Licht en Lucht, dat elke zomer drie weken lang gratis een grote tent mag opslaan in de Kennemerduinen. Daar worden bleekneusjes uit de hoofdstad elke dag per bus naar toe gebracht om zich voor 20 tot 60 euro per week te vermaken. 'Een simpel kamp, zonder stromend water en elektriciteit, waar kinderen de hele dag kunnen spelen in de natuur en aan activiteiten kunnen meedoen. Telefoons laten ze thuis.'

Dit jaar waren de kaarten voor de 280 deelnemers per week binnen vijf minuten na opening van de inschrijving uitverkocht. Een unicum, zegt Van Wier. Veel ouders bellen twee tot drie keer op met vragen over de veiligheid en betrouwbaarheid van de leiding, voordat zij hun kinderen inschrijven, vertelt Van Wier.

Worden zij elke keer geduldig te woord gestaan, dan is dat een goed teken, zegt Froukje Hajer van het Steunpunt Kindervakanties. Als brancheorganisatie werkt het steunpunt aan de kwaliteit van vakantiekampen. Het probeert het ondoorzichtige woud aan aanbieders in kaart te brengen en de organisaties te stimuleren de kwaliteit te laten toetsen. Om die te waarborgen, en ouders houvast te geven bij het maken van een keuze, geeft het steunpunt keurmerken uit.

Ook in de keuken van Vinea's Tina Beach Camp moeten de meiden participeren. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Ook in de keuken van Vinea's Tina Beach Camp moeten de meiden participeren.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Mooie verhalen

Na grondig onderzoek op onder andere sociale veiligheid, hygiëne en kwaliteit van de begeleiding, kan een organisatie zo'n keurmerk verdienen. Tot nu toe hebben elf organisaties na een aanvraag zo'n goedkeuring gekregen. Hajer: 'Het is een hulpmiddel om te zien of de mooie verhalen op de websites hout snijden.'

De drie 13-jarige jongens in de hangmat in Camperduin zijn zomerkampveteranen. Annes uit Wassenaar gaat nu voor de zesde keer. Sinds een paar jaar maakt hij zijn eigen keuze en dat is meestal een sportief kamp, zoals nu het beach active camp, waar hij van gediplomeerde instructeurs leert golfsurfen, brandingraften en powerkiten. 'Op elk kamp leer ik iets wat ik normaal nooit doe. Toen ik jong was kamperen en zelf een vuurtje maken. Nu allerlei watersporten. Maar net zo belangrijk vind ik chillen en nieuwe vrienden maken.'

Organisaties kinderkampen met een Keurmerk van het Steunpunt Kindervakanties:

o Beware beach / O'Neill Summer Camps
o Club Adventure Jeugdvakanties
o Sportivun
o Stichting Boemerang/ Okee vakantiekampen
o Stichting Happy Days
o Stichting Heppie
o Summer CampsHolland
o Tweehek-recreatie
o Vakantiekind
o Vereniging Humanitas
o Ycamps

Meer over