Bellen met

‘Op dit moment wordt de Botshol helemaal naar de haaien geschaatst’

Gemeente De Ronde Venen roept op om niet meer naar naar de Botshol te komen, in verband met grote schaatsdrukte. Schaatsfanaat en Volkskrant-redacteur Tjerk Gualthérie van Weezel was toevallig in de buurt. Terwijl hij zijn schaatsen aantrekt en zijn schaatsclub op hem staat te wachten, vindt hij de tijd om ons snel te woord te staan.

In de Botshol wordt het ijs getest. Beeld Carola Jansen
In de Botshol wordt het ijs getest.Beeld Carola Jansen

Tjerk, jij bent nu bij de Botshol.

Nou, ik ben daar in de buurt op ander water aan het schaatsen. Ik heb net wel een blik richting de Botshol geworpen en het leek me erg druk.

De gemeente heeft inmiddels opgeroepen om niet meer naar de Botshol te komen. Dat was een goede keuze dus?

Volgens mij heeft de gemeente helemaal gelijk. Op dit moment wordt de Botshol helemaal naar de haaien geschaatst. Ik hoorde net dat er een groot stuk ijs wat afgebroken, dus dat is geen goed teken. Mijn vader heeft er trouwens gister geschaatst en die vond het prachtig. Maar dat ijs houdt geen honderden mensen. Dat gaat gewoon niet.

Waar hang jij nu uit dan? En hoe is het ijs?

Dat ga ik mooi niet zeggen, want dan staat straks het halve abonneebestand van de Volkskrant hier op het ijs. In die zin voel ik me wel een beetje schuldig dat ik de Botshol zo heb aangeprezen. Ik kreeg van allemaal collega’s de vraag of zij er ook naartoe konden. Eén collega meer of minder maakt natuurlijk niet uit. Maar als heel Amsterdam richting de Botshol gaat, dan heb je wel een probleem.

Gister schaatste je 60 kilometer over het Veluwemeer. Staat er vandaag weer een lange tocht op het programma?

Nee, ik ga zo naar huis om te lunchen met mijn kinderen. Misschien dat we vanmiddag nog even de schaatsen aantrekken. Vanochtend zijn we, voordat ze naar school gingen, ook even wezen schaatsen. Ze voelden zich de koning te rijk dat ze als eerste op het ijs stonden.

Waar was je met ze geweest?

Ook dat ga ik mooi niet zeggen.

Lees verder

Het winterweer blijft zorgen voor sneeuwpret én overlast. Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de koudegolf.

Op veel plekken in Nederland deelden toerschaatsers en krabbelaars voor het eerst natuurijs op meertjes en ondiepe vaarten. Soms moesten gemeenten al toegangswegen afsluiten wegens te grote drukte. Meestal hoefde dat niet. ‘Ik ga hier vandaag genieten. Eindelijk iets dat wel mag.’

De verwachting is dat Nederland komend weekeinde massaal richting het ijs trekt. Niet zonder enig risico, volgens de schaatsbond. Rieks Poelman, voorzitter van de sectie Natuurijs bij de KNSB, is duidelijk in zijn waarschuwing: mijd het ijs op open water.

Meer over