nieuws

Op dierenmishandeling betrapt slachthuis mag weer open, ‘slachttempo’ gaat omlaag

Slachthuis Gosschalk in het Gelderse Epe mag haar werkzaamheden dinsdag weer hervatten. In juli moest Gosschalk de deuren sluiten nadat er schokkende beelden opdoken van varkens en runderen die in het slachthuis werden mishandeld.

Stichting Varkens in Nood noemt het besluit ‘volstrekt onverantwoord’ omdat het strafrechtelijk onderzoek naar de mishandelingen nog loopt.  Beeld Getty Images/iStockphoto
Stichting Varkens in Nood noemt het besluit ‘volstrekt onverantwoord’ omdat het strafrechtelijk onderzoek naar de mishandelingen nog loopt.Beeld Getty Images/iStockphoto

De sluiting was voor onbepaalde tijd en zou pas weer ongedaan worden gemaakt als het slachthuis een plan zou aanleveren waarin de verbetering van dierenwelzijn wordt gegarandeerd. Dat is nu het geval, zo laat demissionair minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Gosschalk had al langer een slechte reputatie onder dierenwelzijnsorgansitaties en actiegroepen. Eind juni publiceerde RTL Nieuws beelden die een activist van Varkens in Nood undercover had gemaakt, waarbij varkens en koeien ernstig mishandeld werden. Zo kregen de dieren klappen met de scherpe zijkant van een pedel en stroomstoten van 5.000 volt.

Vier dagen later besloot minister Schouten het slachthuis te sluiten, volgens kenners de eerste keer in Nederland dat een slachthuis moest sluiten vanwege de omgang met dierenwelzijn. Na bijna twee maanden mag het slachthuis dinsdag weer open, omdat een ingediend plan van aanpak door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is goedgekeurd. Gosschalk heeft een onafhankelijke toezichthouder aangesteld die zich bezig gaat houden met het dierenwelzijn in het slachthuis. Ook belooft Gosschalk voortaan alleen nog maar medewerkers in te zetten die de juiste opleiding hebben genoten.

De oorzaak van de dierenmishandeling lag volgens de undercover activist bij het enorm hoge slachttempo van het slachthuis. Gosschalk hervat het slachten met een flink lagere snelheid van de lopende band en bouwt het vervolgens langzaam weer op, volgens de NVWA ‘onder de voorwaarde dat het dierenwelzijn geborgd blijft’.

In het slachthuis zijn meer camera’s opgehangen, om de medewerkers beter te kunnen monitoren. Ook gaat de NVWA het slachthuis intensiever controleren dan voorheen, op koste van het slachthuis.

Varkens in Nood noemt het besluit om Gosschalk weer te openen op Twitter ‘volstrekt onverantwoord’, omdat het strafrechtelijk onderzoek naar de mishandelingen nog loopt. Bovendien is het cameratoezicht volgens de organisatie nog steeds niet onafhankelijk, wat wel nodig zou zijn om het dierenwelzijn te garanderen.

Meer over