Op de trap

De invloedrijke Amerikaanse filmwebsite Indiewire zette A History of Violence twee jaar geleden in een lijstje met tien films die voornamelijk vanwege één specifieke seksscène in het geheugen zijn blijven hangen. En toegeven, het moment in kwestie, waarop restauranteigenaar annex moordenaar Tom Stall (Viggo Mortensen) met zijn vrouw Edie (Maria Bello) op de trap van hun huis het bedrijven van de liefde nieuwe betekenis geeft, is even rauw als onvergetelijk. Kneuzingen die beide acteurs tijdens de opname van het bewuste moment opliepen zouden voor latere scènes zelfs zijn weggeschminkt. Mooi is ook het contrast met de lieve vrijpartij eerder in de film. Regisseur David Cronenberg, die in de jaren '80 met cultklassiekers als Videodrome en The Fly zijn fascinatie voor weldoordachte, lichamelijke horror etaleerde, verkende hiermee een nieuwe en vooral minder groteske wijze om de transformatie van zijn personages weer te geven.

Mortensen vormt in A History of Violence knap de belichaming van die transformatie. Hij start als een warme selfmade familieman in een klein Amerikaans slaapstadje; eigen zaak, gelukkig getrouwd, vader van twee kinderen. Wanneer hij vlak voor sluitingstijd als een volleerd commando in koelen bloede twee overvallers vermoordt wordt hij in de media als een held onthaald. Zijn actie trekt echter ook de aandacht van een groepje gangsters, die beweren dat hij niet is wie hij zegt te zijn. Ze hebben gelijk, uiteraard, maar anders dan de gelijknamige graphic novel uit 1997 waarop Cronenberg zijn film losjes baseerde, heeft de filmmaker hier geen flashbacks nodig om het verleden van Stall te verklaren. Juist de gedoseerde uitbarstingen van confronterende seks en onverbloemd geweld zorgen ervoor dat diens verleden beangstigend geloofwaardig zijn vredige wereldje - zijn Amerikaanse droom, als u wilt - binnendringt.


A History of Violence (David Cronenberg, 2005)


RTL 7, 22.10 uur.


Let the Right One In

(Tomas Alfredson, 2008) Dat vampierfilms ook hartverwarmend kunnen zijn bewijst dit prachtige Zweedse Låt den rätte komma in, een internationaal gelauwerde coming of age tienerfilm over de liefdevolle maar onmogelijke vriendschap tussen de bleke Oskar, het pispaaltje van de klas, en Eli, een vampiermeisje dat eigenlijk helemaal geen mensen wil bijten. Regisseur Alfredson noemt de film deels autobiografisch: hij groeide op in een soortgelijke kille buitenwijk van Stockholm waarin hij zijn personages laat dolen. De kalme, observerende beelden zijn van de in Zweden woonachtige Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema.


WDR, 23.15 uur.


Berend Jan Bockting


CINEMA.NL/TV


Meer over