OP DE RESTEN VAN ROXY

Dat de legendarische Amsterdamse housetempel Roxy na de brand van twee jaar geleden nooit zou TERUGkomen, was duidelijk. Maar dat de Xenos er een ramsjpaleis dreigt te openen, doet wel heel weinig recht aan het verleden....

In een verlaten bioscoop tussen Singel en Kalverstraat in Am ster dam bouwde kunstenaar Peter Giele eigenhandig discotheek Roxy. Ne der land moest aanvankelijk wennen aan de prijzen en de pretenties van de Roxy, en dj's als Eddy de Clercq en Joost van Bellen draaiden met gevaar voor eigen leven de allereerste houseplaatjes terwijl het publiek hen met bierglazen bekogelde. Maar house sloeg aan, concurrerende clubs hadden het nakijken, en het publiek vreesde het deurbeleid. 'Geweigerd in de Roxy', dat kon haast iedereen overkomen, maar was toch iets om je voor te schamen.

De brand, deze week precies twee jaar geleden, was zeer symbolisch: tijdens het 'feest' na de begrafenis van Roxy-bouwer Giele vloog de club in brand. En wat stond er boven de rouwadvertentie van Giele, eerder die week? Ab igne ignem capere, oftewel 'Het ene vuur steekt het andere aan'.

Sindsdien ligt het perceel er triest bij, en gonzen de geruchten over de komst van een hotel of een luxe kledingzaak, een restaurant-annex-lounge, een parkeergarage, de onvermijdelijke luxe appartementen, en tv-zender at5 meldde de mogelijke uitbreiding van het naastgelegen Xenos in het pand. Oude vrienden van de Roxy dreigen zo nu en dan om de plek te 'kraken' voor een illegaal openluchtfeestje.

De eigenaren van de Roxy willen de verkoop van de grond nog niet bevestigen - 'bel over een maand eens terug' - maar het omvangrijke archief gaat binnenkort alvast naar het Amsterdams Historisch Mu se um, dat dan meteen wat actuele invulling kan geven aan een aanstaande expositie over Uitgaan door de Eeuwen heen.

Wat kwam er voor Roxy in de plaats?

'Dat kun je niet zeggen. Als er een goede vriend overlijdt, wijs je ook geen vervanger aan', zegt Kim Tuin, boeker van 's lands bekendste dj's. Daar zit wel wat in, maar tóch gebeurt 'het' natuurlijk ergens, met dank aan de Roxy voor de inspiratie.

Meer over