Op de liefde in het algemeen

Bal uit de jus

TALLINA VAN DEN HOED

Laat me raden: u doet er niet aan. U heeft en bent geen geheime liefde. Uw partner weet toch wel dat u hem/haar teer bemint. Als u dan toch stiekem een anonieme kaart stuurt, dan weet uw betere helft natuurlijk meteen dat-ie van u komt. Zelfs met een gek handschrift. Bovendien is het allemaal één groot commercieel circus, en het is helemaal de tìjd niet voor rozen en chocola is niet goed want u bent allen aan de lijn. En u krijgt ook nooit een kaart terug.

Toch?

Heb ik ook een tijdje geroepen. Maar dit jaar? Ik doe lekker gewoon mee. Op z'n Amerikaans: liefde in het algemeen. Niet de tere, anonieme liefde waar Chaucer al over schreef, want ik heb geen anonieme liefde. Dus, Volkskeukenlezers: Ik wens u een heel fijne Valentijnsdag. Ik hoop dat u net als ik maling heeft aan de politiek correcte opvatting dat commerciële circussen niet leuk zouden zijn. Knuffel uw kinderen nog net even wat meer en snij hun boterhammetjes hartvormig. Doe een lief briefje in de jaszak van uw geliefde, bel uw ouders of uw opa en oma om te zeggen dat u ze lief vindt, knijp bronstig in de bil van die leuke collega als u toch langs het kopieerapparaat moet, of doe dat maar niet, want dat mag niet.

En eet het lievelingsgerecht van velen: een bal uit de jus. En als je hem met stamppot eet: klei die leuk in de vorm van een hartje. Eén keer per jaar kan dat toch wel?

Meng gehakt met ui, knoflook, kruiden en het ei. Doe er daarna beetje bij beetje paneermeel door, zodat je een goed, stevig, maar niet te droog mengsel hebt. Draai er ballen van. Verhit veel bakvet, minstens 50 gram maar liever meer. Als je te weinig neemt, koelt het af zodra je de ballen erin legt en dan sudderen de ballen, in plaats van dat ze mooi bruin bakken. Zorg dat het vet niet verbrandt. Haal de ballen uit de pan, roer de baksels los met een scheut bouillon. Los er wat tomatenpuree in op. Doe er nog wat bouillon (of aardappelkookwater!) bij. Doe de ballen weer in de pan en laat het minstens 20 minuten garen. Leg een mooi servetje met hartjes naast uw bord. En glimlach. Want liefde is leuk.

undefined

Meer over