Op de Leeslijst: van der Kwast, Willemsen en Krog

Zoveel boeken, zoveel keuzes. Om u te helpen, selecteert de Volkskrant wekelijks de drie beste, mooiste of spannendste nieuwe titels.

Beeld Joost van den Broek

De IJsmakers
Ernest van der Kwast

De Bezige Bij
303 pagina's
€18,90

De familie van Giuseppe Talamini runt elke lente en zomer een ijssalon in Rotterdam. In de winter verkeren ze in de vallei van de ijsmakers in Noord-Italië: een tiental dorpjes dat al generaties lang gespecialiseerd is in het bereiden van ijs. Het is de bedoeling dat de kinderen de zaak overnemen, maar Giuseppes zoon Giovanni houdt meer van literatuur en kiest voor een carrière als directeur van een groot poëziefestival. Als Giovanni's broer Luca hem een ongebruikelijk voorstel doet komt Giovanni voor de keuze te staan of hij definitief voor zichzelf kiest of nog eenmaal handelt in het belang van zijn familie.

Ernest van der Kwast werd in 1981 geboren in Bombay, India. Hij debuteerde in 2004 met de verhalenbundel Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken onder het pseudoniem Yusef El Halal, die hij samen met collega-schrijvers als Ronald Giphart en Ingmar Heytze samenstelde. Hierna volgden de romans Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen en Stand-in. Zijn grote doorbraak kwam met Mama Tandoori in 2010. Het boek werd genomineerd voor de NS Publieksprijs en de BNG Nieuwe Literatuurprijs.

In haar recensie schrijft Daniëlle Serdijn dat van der Kwast op z'n best is in slapstick: 'Van puike kwaliteit is de scène waarin een Chinees op het terras van de ijssalon in een redetwist verwikkeld raakt met vader Talamini. Inzet is de kwestie wie het patent heeft op ijs: Chinezen of Italianen. Marco Polo's wereldreis wordt aangevoerd om een en ander te staven. Baten doet het niks. De woordenwisseling eindigt met gooi- en smijtwerk waarna de Chinees het terras afrent.'

Ernest van der Kwast - De ijsmakersBeeld Boekcover

Bewaar deze brieven als je eigen tekeningen

August Willemsen
Arbeiderspers
302 pagina's
€24,95

Student August Willemsen schreef op zijn 20ste zijn eerste briefje aan studiegenoot Marian Plug. Wat ze op dat moment beiden nooit voormogelijk hadden gehouden is dat ze vijftig jaar lang brieven naar elkaar zouden blijven schrijven. De verliefdheid van Willemsen werd niet beantwoord, maar daarvoor kwam een levenslange vriendschap tussen de twee in de plaats.
De brieven zijn nu, zeven jaar na Willemsens'dood, bijeengebracht in een boek door Marian Plug en Joost Meuwissen en uitgegeven in de reeks Privé-domein van uitgeverij de Arbeiderspers.

De brievenbundeling omvat zowat het hele levensverhaal van Guus Willemsen, vanaf zijn eerste vlucht naar het Zuiden tot aan zijn laatste jaren, na een avontuur naar Australië.
'Aanvankelijk getuigt de briefwisseling vooral van Willemsens wanhopige onbeantwoorde verliefdheid (en van zijn manmoedige pogingen die te verhelen), maar gaandeweg betijt de hartstocht en laat de correspondentie zien hoe twee gevoelige zielen hun weg vinden en uitgroeien tot respectievelijk een eminente literaire vertaler en een succesvolle beeldend kunstenares,' schrijft Erik van den Berg in zijn recensie.
Door zijn vertalingen van de Portugese dichter Fernando Pessoa raakte August "Guus" Willemsen bekend als een vooraanstaand vertaler. In 1983 werden zijn vertalingen bekroond met de Martinus Nijhoff-prijs.

Van den Berg: 'Hoe de verhouding tussen beiden verandert, valt uit de brieven niet precies op te maken, maar onmiskenbaar wordt Willemsens toon allengs opgeruimder en verdwijnen de verkapte smeekbeden. Naarmate hij zich verder losmaakt van zijn obsessieve liefde, vindt hij een grotere vrijheid in het schrijven en kan zijn grote epistolaire talent opbloeien.'

August Willemsen - Bewaar deze brieven als je eigen tekeningen.Beeld Boekcover

Medeweten

Antjie krog
Podium
260 pagina's
€ 25,00

In de bundel Medeweten vloeien alle thema's uit het eerdere werk van de Zuid-Afrikaanse dichteres en schrijfster Antjie Krog samen: het vrouw-zijn en ouder worden, de worsteling met de ongelijkheid en het racisme in haar land, en meer in het algemeen de verhouding tussen mens en universum. Het boek is gecomponeerd aan de hand van sterfgevallen, openend met de begrafenis van Krogs vader. De Nederlandse vertaling is in Medeweten ook het Afrikaans origineel opgenomen.

Krog publiceerde tot nu toe twintig dichtbundels, waaronder een aantal speciaal voor kinderen. Daarnaast schreef ze een paar romans en een toneelstuk. Ze werd onder meer bekroond met de Eugène Maraisprys voor haar bundel januari-suite en met de Hiroshima Peace Culture Foundation Award. In Nederland is ze regelmatig te zien op festivals als Poetry International en Winternachten.

Volgens recensent Maria Barnas zijn de gedichten van Antjie Krog genereus. 'In klank, woordkeus en strekking zijn ze overdonderend en 'welig'. Daarnaast schetst Krog een situatie waarin alle scheve verhoudingen in één keer duidelijk zijn, zonder de politieke geschiedenis van Zuid-Afrika te beschrijven. Ze omarmt de hele wereld en beschrijft deze vanuit een grote verbondenheid.'

hoe wurmen we ons ooit uit de as
op dit helverlichte strand uit onze
eigen verpletterdheid en antwoordloosheid
onze eigen verschrikkelijke verstomdheid
onze dwaze volkswaan
met donkerten die in oorholten wedijveren
met eeuwig-naar-de dood-hellende
uitspraken - zachtjes grijpen
golfj es haar enkels vast

In het kader van Gedichtendag treedt Antjie Krog op 29 januari op in De Nieuwe Liefde in Amsterdam.

Antjie Krog - MedewetenBeeld Boekcover
Meer over