Op de laatste novemberdag is het er weer: waterkou

De afgelopen novembermaand verliep over het algemeen zacht en nat. Op deze laatste novemberdag en in de eerste dagen van december hebben we juist met koud weer te maken.

Op 5 kilometer hoogte ligt de temperatuur rond de min 37 graden. Beeld ANP
Op 5 kilometer hoogte ligt de temperatuur rond de min 37 graden.Beeld ANP

Dat komt doordat met een noordelijke wind polaire lucht over ons land uitstroomt. Op 5 kilometer hoogte ligt de temperatuur rond de min 37 graden.

Door deze extreem koude lucht hoger in de atmosfeer ontstaan boven de relatief warmere Noordzee vrij makkelijk buien met hagel, natte sneeuw en mogelijk ook onweer. De buien trekken van noord naar zuid over ons land. In het westelijke deel van ons land komen vandaag de meeste buien voor.

Tijdens een bui kan het even wit worden en is er kans op gladheid. Ook vanochtendvroeg is het plaatselijk glad, want het heeft afgelopen nacht landinwaarts op veel plaatsen licht gevroren. Met vanmiddag hooguit 5 graden en een matige wind is het waterkoud.

Ook vrijdag en zaterdag bevinden we ons nog in de koude en heldere poollucht met in vroege ochtend lichte vorst en hier en daar gladheid.

Morgen is het weerbeeld vriendelijker. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de zon schijnt van tijd tot tijd. Wel is in de vroege ochtenduren plaatselijk kans op mist.

Zaterdag is het nog lang droog, pas later neemt de kans op neerslag toe. Zondag komt er een einde aan de koude periode.

Meer over