NieuwsTanzania

Op de Kilimanjaro woedt al dagenlang een oncontroleerbare brand

Tanzania zet helikopters in om een brand op de hoogste berg van Afrika te blussen. Al sinds zondag razen de vlammen over de hellingen van de Kilimanjaro, maar ondanks pogingen van honderden brandweerlieden en vrijwilligers het vuur te blussen is de brand nog steeds niet onder controle.

De brand op de Kilimanjaro op videobeeld. Beeld AP
De brand op de Kilimanjaro op videobeeld.Beeld AP

De brand bedreigt een uniek ecosysteem van tientallen diersoorten, en planten die nergens anders ter wereld voorkomen. Het vuur begon in een gebied genaamd Whona, een rustplaats voor klimmers op weg naar de besneeuwde top op 5895 meter hoogte. Geholpen door wind en uitgedroogde vegetatie, hebben de vlammen een afstand van drie kilometer afgelegd.

De oorzaak van de brand is nog onbekend, maar volgens een eerste onderzoek hebben vonken van vuurtjes, waarmee dragers maaltijden voor klimmers opwarmen, het gebied in lichterlaaie gezet. Ondanks corona mag de Kilimanjaro worden beklommen, want de Tanzaniaanse regering heeft het land ondanks scepsis van medici en buurlanden vijf maanden geleden covid-vrij verklaard.

Meer over