Op de gemeentelijk receptie is in crisistijd geen plek voor disco

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS ANNE HAMMERS EN CHARLOTTE HUISMAN

UTRECHT/AMSTERDAM - Het modieuzer geklede deel van de gasten van het nieuwjaarsfeest van de gemeente Utrecht liep er woensdagavond wat verdwaasd rond, vergeefs op zoek naar de 'disco'. Maar de traditionele dansvloer bleek te zijn geschrapt.

Veel gemeenten proberen hun nieuwjaarsreceptie sober te houden. In tijden van crisis is een minder uitbundige uitstraling gepast. Een Utrechtse gemeentewoordvoerster spreekt van een 'bewuste versobering', al is met het schrappen van de disco nauwelijks geld bespaard. Het feestje voor ruim duizend genodigden kostte net als vorig jaar zo'n 60 duizend euro.

Rotterdam besteedt als tweede gemeente van Nederland 'slechts' tienduizend euro aan 'een hapje en een drankje in de burgerzaal van het stadhuis'. De gemeentelijke bodes vullen maandag de glazen en een muzikale omlijsting is er niet. 'Op een goede receptie heb je voornamelijk aandacht voor elkaar', zegt een woordvoerder.

Amsterdam organiseerde al in 2010 voor het laatst een nieuwjaarsbijeenkomst en bespaart daarmee jaarlijks 150 duizend euro. Tientallen gemeenten waaronder Breda, Apeldoorn en Groningen volgden dit voorbeeld.

Andere gemeenten besloten net als Utrecht hun borrels te versoberen. Den Helder verhuist de receptie dit jaar van de stadsschouwburg naar het gemeentehuis. 'We moeten op de kleintjes letten en een dure receptie geeft een vreemd gevoel naar de burger toe', zegt een woordvoerder. Arnhem halveert vanaf 2014 het budget van 50 duizend euro.

Den Haag bezuinigde ondanks protesten van de lokale PVV niet op de nieuwjaarsreceptie, die met 125 duizend euro de duurste is. 'Onze receptie er is voor alle Hagenaren', zegt een woordvoerder. Ook inwoners zonder uitnodiging waren woensdag, mits ze zich vooraf hadden aangemeld, welkom. De gemeente noemt de nieuwjaarsbijeenkomst 'dé gelegenheid voor persoonlijk contact met elkaar en met het stadsbestuur'.

Op het Utrechtse nieuwjaarsfeest was weinig begrip voor de versoberig. Bezoekers en raadsleden noemden het schrappen van de disco een 'totaal onzinnige maatregel'. PvdA'er Marleen Haage twitterde al dat haar partij voor volgend jaar zeker een dj zal regelen.

undefined

Meer over