Op de bank van Jasper Krabbé is alles bespreekbaar

In het weekend hangt kunstenaar Jasper Krabbé (46) gezellig op de bank met dochters Lotus (14) en Lisa (13).

Eva Hoeke
Kunstenaar Jasper Krabbé brengt zaterdagochtend door met zijn dochters. Beeld Robin de Puy / de Volkskrant
Kunstenaar Jasper Krabbé brengt zaterdagochtend door met zijn dochters.Beeld Robin de Puy / de Volkskrant

Fotograaf Robin de Puy en Jasper ontmoetten elkaar twee jaar geleden tijdens een fotowedstrijd. Er was een klik, eenzelfde blik, en sindsdien spreken ze elkaar dagelijks. Over liefde en werk en alles ertussenin, desnoods midden in de nacht. Robin: 'Onze vriendschap is heel vanzelfsprekend.' Jasper: 'Dat zijn de beste vriendschappen, die waarover je geen seconde hoeft na te denken.'

Tot zover de link tussen De Fotograaf & Het Portret, want we kwamen voor het favoriete weekendmoment van laatstgenoemde. Dat is de zaterdagochtend, die hij doorbrengt met dochters Lotus en Lisa. Terwijl zij uitslapen (Jasper: 'Die kunnen slápen, niet normaal. Als ik om twaalf uur nog niks hoor, maak ik ze wakker') rent papa door het Vondelpark ('Drie rondjes'), langs Landskroon ('Die maken de meest epische kaneelcroissants ever'), leest hij de Volkskrant ('Altijd eerst het magazine'), voert hij Poekie de Poes (We hadden er nog een, maar die is met de noorderzon vertrokken') perst hij sinaasappelen en steekt hij kaarsjes aan, want Jasper is papa en mama ineen sinds moeders twee jaar geleden plots de benen nam ('Eigenlijk net als die kat').

Gelukkig is Jasper van de hoop, geloof en liefde, en dus komen die meiden niets tekort, zeker op zaterdagochtend niet. Er wordt gekletst, soms wordt er gekibbeld ('Lotus' fiets is nu voor de zevende keer gejat omdat ze 'm niet op slot zet'), Lisa trekt gekke bekken en verder is alles bespreekbaar. Tot seks aan toe? Lotus: 'Dat gebeurt nog niet.' Zou het wel gebeuren, is Jasper de eerste die het hoort, want zo zijn ze, thick as thieves, en dat komt echt niet alleen omdat er zó'n stapel bonnetjes van Urban Outfitters in papa's portemonnee zit.

Lotus: 'Mijn vriendinnen vinden hem ook leuk. Hij is gewoon anders dan andere vaders.'

Lisa: 'Hij is ónze vader.' Amen.

Meer over