Op 'Boris Day' is strijd om gunst Britse kiezer totaal veranderd

Het is Boris Day. Alle Engelse kranten openden maandag met het nieuws dat de populaire burgemeester van Londen campagne gaat voeren om de Britten uit de Europese Unie te halen. Zo unaniem in hun keuze waren de kranten niet eens na de dood van Nelson Mandela.

Burgemeester Johnson. Beeld reuters
Burgemeester Johnson.Beeld reuters

De ene krant, zijn eigen Daily Telegraph, portretteerde hem als een staatsman, de andere krant, de linkse Daily Mirror sprak over een rattenstreek. De show werd gestolen door The Sun, dat het gevecht tussen David Cameron en Boris Johnson ('the Blond Bombshell') vergeleek met een scene uit Dad's Army.

Iedereen is het er evenwel over eens dat het strijd om de gunst van de kiezer nu totaal veranderd is. Hoewel de classicus en Old Etonian uit een gegoede familie komt, met blauw bloed, heeft Johnson zich ontpopt als de leider van een volksopstand tegen de elite. Bovendien is het een voorzetting, en climax, van een levenslange strijd met zijn vriend en rivaal Cameron, een vete die begon op de speelweiden van kostschool Eton. 'Het is een gok voor Boris,' schreef Fraser Nelson, 'of hij eindigt in de politieke wildernis, of hij kan eind dit jaar kerstkaarten gaan versturen vanuit 10 Downing Street.'

Commentator Charles Moore, de oude baas van Johnson bij de Telegraph, schreef over een Battle for Britain, tussen twee zwaargewichten die zelden verkiezingen verliezen. Hij vreest voor Cameron. 'De tandem Michael Gove - Boris Johnson zal sterk zijn. Johnson bespeelt de massa's met zijn instinctieve, liberaal-gezinde patriottisme en zijn grappen over de Brusselse bureaucratie. Gove zet de constitutionele argumenten uiteen. (...) De twee, afkomstig uit de vernieuwende tak van de partij, zullen uitleggen waarom de EU een reliek is uit de 20e eeuw en niet klaar voor de toekomst.'

Verreweg de meeste aandacht gaat uit naar Johnson en diens zwierige essay op een broadsheet-pagina van The Daily Telegraph, maar achter zijn brede rug zorgt Gove, die Johnson overgehaald heeft, voor het intellectuele vuurwerk. In The Sun beweerde Trevor Kavanagh dat Gove de grote man is. Hij wees op het essay waarin Gove dit weekeinde beweerde dat de Britten niet langer dienen te worden bestuurd door politici die ze niet hebben gekozen. 'Gove is een van de weinige ministers die de strijd aanging met de eurogezinde kabinetssecretaris en de Brusselse bemoeienis negeerde.'

Tekst loopt verder onder foto.

Lees ook

Je zou verwachten dat de mening van een burgemeester over zo'n grote kwestie er niet toe doet. Dat is ook zo, behalve wanneer de burgemeester Boris Johnson heet, schrijft columnist Bert Wagendorp.

Het is een oneigentijds fenomeen: een geliefde politicus. Wie is Boris Johnson?

De website van The Telegraph maandagochtend: vijf artikelen over Boris Johnsons Brexit. Beeld The Telegraph
De website van The Telegraph maandagochtend: vijf artikelen over Boris Johnsons Brexit.Beeld The Telegraph

Richting 10 Downing Street

Volgens Kavanagh maakt Gove meer kans op het premierschap dan Johnson. Beiden mogen nu dan uit de gratie zijn gevallen bij de Camerons; ze zijn de helden van de conservatieve achterban, die overwegend eurosceptisch is. Een opvallend nieuwtje bracht The Daily Mail. Deze krant meende te weten dat Johnson niet alleen is geadviseerd door Gove, maar ook door de campagnestrateeg van de Conservatieven, Lynton Crosby. Zelfs al zou Cameron winnen, dan nog zal Johnson de grote held zijn van de gewone conservatieve kiezers, en zij zullen uiteindelijk Camerons opvolger aanwijzen.

Wat dat betreft zou het een briljante loopbaanstrategie zijn, maar er is een belangrijk persoon in Johnsons leven die daar anders over denkt. Zijn vader Stanley, een voormalig europarlementariër, heeft de actie van zijn zoon hoofdschuddend aangezien, zo beweerde hij op de BBC-radio. 'Ik kan geen betere manier bedenken om een loopbaan te beëindigen dan wat hij gisteren heeft gedaan.' Stanley beloofde te gaan strijden voor het Britse lidmaatschap, wat ook geldt voor zijn andere prominente zoon, Jo, een staatssecretaris Hoger Onderwijs in de regering-Cameron. Dat worden levendige familiediners bij de Johnsons, de komende maanden.

De burgemeester fietst weg nadat hij journalisten te woord heeft gestaan. Beeld afp
De burgemeester fietst weg nadat hij journalisten te woord heeft gestaan.Beeld afp
Meer over