Op alle fronten afgebluft

ROTTERDAM - Feyenoord 1

Koeban Krasnodar 2

Ach ja, dat kon er ook nog wel bij. Nadat FC Utrecht eerder dit seizoen al werd uitgeschakeld door een stel semiprofs uit Luxemburg en Vitesse werd verslagen door een Roemeense club, genaamd Petrolul, was Feyenoord gisteravond de derde Nederlandse ploeg die strandde in het voorportaal van de Europa League. Na de 1-0-nederlaag van vorige week in Rusland lukte het de Rotterdammers ook thuis niet om van FC Koeban Krasnodar te winnen (1-2).

Hoe zou Louis van Gaal gisteravond in Noordwijk naar het duel hebben gekeken? Over minder dan een jaar is het WK en met, hoogstwaarschijnlijk, zes internationals is Feyenoord vooralsnog hofleverancier van Oranje. Die spelers zullen deze jaargang verstoken blijven van Europese voetbal. En, zorgwekkender, van internationale ervaring.

Want daar lag gisteravond in de Kuip het probleem. Geconcentreerd blijven, Koeman had het zijn spelers vooraf nog zo gezegd, wetende dat de counter de specialiteit van het huis is bij FC Koeban Krasnodar, en de omschakeling hun dodelijke wapen. En juist daarmee werd Feyenoord geklopt. Eén onoplettendheidje van Daryl Janmaat in de eerste helft en in feite was de wedstrijd toen al beslist.

Aan sfeer geen gebrek

Aan de sfeer lag het in elk geval niet, gisteravond in Rotterdam. Het volle avondlicht gaf de Kuip een magische gloed en met fakkels, vlaggen en gezang zorgde Het Legioen voor extra ondersteuning. In die omstandigheden kende Feyenoord een zeer voortvarende start.

Al in de 3de minuut wees de Engelse scheidsrechter Michael Oliver naar de stip, nadat Samuel Armenteros door Aleksei Kozlov omver was getrokken. Helaas lukte het Graziano Pellè niet om vanaf 11meter de bal achter doelman Alexander Belenkov te krijgen.

Lang duurde de teleurstelling van het gemiste buitenkansje niet bij de Italiaan. Vier minuten later al verstuurde Jordy Clasie een prachtige pass van achteruit, die al even prachtig door Lex Immers bij Pellè werd gebracht. Dit keer schoot de spits de bal wel koelbloedig binnen: 1-0.

Vanaf dat moment liet Koeban Krasnodar zich wat vaker zien voor het doel van Erwin Mulder. Een schot van spits Ibrahima Baldé, een poging van Artur Tlisov; het waren voorboden voor het onheil dat Feyenoord snel zou treffen. Na iets meer dan een kwartier stond het alweer gelijk.

De manier waarop dat gebeurde was treffend voor de avond. Aan linkerkant van het veld kon Gheorghe Bucur zomaar binnendoor glippen bij Janmaat. Het lukte de verdediger niet meer om zijn opponent te achterhalen. Vanaf de achterlijn kon Bucur vervolgens zijn ploeggenoot Ivelin Popov simpel in staat stellen om de gelijkmaker aan te tekenen: 1-1.

In de wetenschap dat Feyenoord in het vervolg nog twee keer zou moeten scoren, kon Koeban Krasnodar rustig achterover leunen. Klus geklaard. Zo doe je dat in Europa. Het stond in schril contrast met de kansen die Lex Immers om zeep hielp. Tot twee keer toe werd de Hagenaar voor rust in staat gesteld om in te koppen. Twee keer zeilde de bal over. Dergelijke kansen zijn zeldzaam op dit soort avonden. Met een doelpunt had Immers Feyenoord weer in de wedstrijd kunnen, nee, móeten helpen.

Harde les op trieste avond

Met zijn power en loopvermogen is aanvallende middenvelder van grote waarde voor Feyenoord, maar wat betreft doeltreffendheid is het hopeloos met hem. Dit kalenderjaar kwam hij slechts twee keer tot scoren. Het zijn alleszeggende cijfers.

Dat de topfitte Russen na de rust, via een hard schot van Bucur, ook nog op 1-2 kwamen, was slechts van belang voor de statistieken. Feyenoord werd gisteravond op alle fronten afgebluft door Krasnodar. Dat was een harde les op een trieste avond voor het Nederlandse voetbal.

undefined

Meer over